De ontwikkelingen rondom de huidige pandemie van corona gaan heel snel. We zullen hier steeds de meest recente ontwikkelingen vermelden.

Antwoord op vragen over virus en zwangerschap 
Wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt, bijvoorbeeld wat je kunt doen om besmetting te voorkomen, of de baby risico loopt of wat je moet doen als je besmet bent. Voor het antwoord op dit soort vragen verwijzen wij naar de site van RIVM (https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden). Ook op deverloskundige.nl vind je informatie.

Voor de gezondheid en veiligheid van jou, je baby en die van ons, wijzen wij je op een aantal belangrijke zaken. Als je intensief contact hebt (gehad) met een persoon die het virus zou kunnen hebben, bijvoorbeeld omdat het een huisgenoot is of iemand die in een risicogebied is geweest, kan hij of zij jou besmet hebben. Je kunt dan koorts krijgen (lichaamstemperatuur van 38 graden Celsius of hoger) en klachten als keelpijn, hoofdpijn, verkoudheid, hoesten en/of benauwdheidsklachten. In dat geval, neem dan contact op met de huisarts.

Verder zijn de volgende hygiënische maatregelen belangrijk:

- Was regelmatig je handen
- Hoest of nies in je elleboog
- Gooi papieren zakdoekjes direct na gebruik weg
- Was handen regelmatig of wrijf ze in met handalcohol
- Schud geen handen en begroet mensen liever niet met kussen
- Houd sociale afstand

Aanpassing van onze praktijkorganisatie tijdens de grieppandemie 
Om de zorg tijdens de zwangerschap, bevalling en kraambed verantwoord te kunnen blijven geven, hebben wij samenwerkingsafspraken gemaakt met omliggende verloskundigenpraktijken, huisartsen en ziekenhuizen:

 • Als je afspraak niet doorgaat of verzet moet worden dan wordt je door ons gebeld. Dus hoor je niets dan gaat je afspraak gewoon door. (let op: wij bellen vaak met een afgeschermd nummer dus graag ook die oproepen wel oppakken)
 • Het inloopspreekuur wordt voorlopig afgelast.
 • Vragen beantwoorden we telefonisch.
 • Wij vragen je daarnaast ook om alleen naar de controles toe te komen en geen kinderen of partner mee te nemen.
 • Alleen bij een echo afspraak mag je samen met je partner komen. 
 • Heb je een afspraak bij FARA voor de 20 weken echo? Op de website van FARA vind je alle informatie over de maatregelen die zij genomen hebben: https://www.verloskundigcentrumfara.nl/
 • Kraamvisites doen wij vooral telefonisch, we zullen 1 visite fysiek afleggen.
 • De 6 weken nacontrole doen we ook telefonisch.
 • Informatie bijeenkomsten worden afgelast, in ieder geval tot 1 juni 2020. In plaats daarvan kun je onze online voorlichtingvideo's bekijken.
 • Sta je op het punt van bevallen? Poliklinische bevallingen met of zonder medische noodzaak kunnen in de Gelderse vallei doorgaan. 
 • Wanneer je gaat bevallen in het ziekenhuis mag er voorlopig maar één begeleider bij de geboorte (en überhaupt in het ziekenhuis) aanwezig zijn, dus ook niet op de gang of ergens anders in het ziekenhuis.
 • Kraamvisite na de bevalling is niet gewenst in het ziekenhuis. Beval je thuis of ben je thuis gekomen na je bevalling, vraag het kraambezoek alleen langs te komen als ze geen ziekteverschijnselen hebben en overweeg om de hoeveelheid kraambezoek te minimaliseren.
 • Moet je langer in het ziekenhuis blijven, dan gelden de regels die in het ziekenhuis worden gehanteerd.
 • Verder gelden voor zwangeren dezelfde maatregelen als voor niet-zwangeren. Houd daarom het nieuws in de gaten en volg de algemene richtlijnen van het RIVM op.
 • Alle praktijken in de regio doen hun best om de kans op besmetting en daarmee verspreiding zo klein mogelijk te houden. Wij hebben met elkaar afgesproken elkaar te helpen wanneer er onverhoopt toch verloskundigen zijn die ziek worden. Op deze manier blijft de kwaliteit van de zorg optimaal. Wij doen er alles aan om deze bijzondere periode in jullie leven op de juiste manier te begeleiden.

Veranderingen in onze praktijkruimte in verband met verspreiding van het virus 
Je zult merken dat wij in onze praktijk een aantal zaken hebben aangepast. Om besmetting te voorkomen hebben wij bijvoorbeeld de lectuur en het speelgoed uit de wachtkamer gehaald. Ook nemen wij speciale schoonmaakregels in acht en gebruiken wij zo nodig hygiënische hulpmiddelen.

Als je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, dan kun je die natuurlijk altijd aan ons stellen. Het meest handig is als je even een mail stuurt met het verzoek om terug gebeld te worden, zodat we je op een rustig moment even kunnen bellen. Wij blijven je zo goed mogelijk van zorg voorzien.