Ben ik zwanger? Symptomen van zwangerschap

Hoe weet je of je zwanger bent? En wanneer moet of kan je een zwangerschapstest doen? Zwanger zijn is bijzonder, maar ook spannend. Je wilt vanaf het begin weten waar je aan toe bent, en dat begint bij de vraag: hoe merk je dat je zwanger bent?

Er zijn verschillende verschijnselen die erop wijzen dat je zwanger zou kunnen zijn, uiteenlopend van alleen een beetje misselijk of duizelig zijn tot klachten zoals bloedverlies. Hieronder zetten we 12 veelvoorkomende tekenen van zwangerschap voor je op een rij.

Ben ik zwanger? Zwangerschaptest en symptomen van zwangerschap

 

Kenmerken van een beginnende zwangerschap

Er zijn een aantal vroege signalen die kunnen duiden op zwanger zijn. Wat precies de eerste tekenen van zwangerschap zijn verschilt per persoon, maar over het algemeen zien we vaak de volgende symptomen:

  • Je bent overtijd: de eerste indicatie die de meeste mensen bewust doorhebben is het feit dat ze niet op tijd ongesteld worden. Zeker als je actief probeert zwanger te worden zul je hier ongetwijfeld erg oplettend op zijn.

  • (Ochtend)misselijkheid: een van de meest bekende zwangerschapsverschijnselen. Met name in de ochtend misselijk zijn is een bekende zwangerschapskwaal, maar het gevoel kan op elk moment optreden en zelfs de hele dag aanhouden.

  • Vermoeidheid: je lichaam bereidt zich voor op maandenlang een kindje dragen. Dat vergt behoorlijk wat energie, waardoor jij je veel en vaak moe kunt voelen. Zelfs al slaap je goed.

  • Hoofdpijn of duizeligheid: je lichaam moet een placenta aanmaken en ook je kindje heeft in de baarmoeder bloed nodig. Daardoor kun jij wisselingen in je bloeddruk ervaren, met een duizelig gevoel als gevolg. Zorg dat je genoeg vitamine B12 en ijzer binnenkrijgt via je voeding.

  • Stemmingswisselingen: veranderingen in je hormonen, met name oestrogen en progesteron, kunnen ook veranderingen in je stemming met zich meebrengen. Je bent bijvoorbeeld emotioneel, snel boos of kunt zomaar van lachen naar huilen omschakelen.

  • Gevoelige borsten en tepels: zo’n 1 à 2 weken na de bevruchting kunnen je borsten gevoelig zijn en pijnlijk of gezwollen aanvoelen. De aderen kunnen zichtbaar worden omdat je veranderende hormoonhuishouding de doorbloeding stimuleert. Ook je tepels kunnen gevoeliger zijn (denk jeuk), donkerder worden of harder aanvoelen.

  • Vaker moeten plassen: vanaf week 6 is een van de veelvoorkomende zwangerschapstekenen vaker naar het toilet moeten. Dit komt omdat je hormoonhuishouding meer bloed naar de nieren toesluist en omdat je groeiende baarmoeder druk uitoefent op je blaas.

  • Een opgeblazen gevoel en obstipatie: vaak zul je als je zwanger bent vocht vasthouden. En dat kun je merken aan een opgeblazen gevoel. Je darmen werken bovendien trager, waardoor je ook wat verstopt kunt zijn.

  • Veranderingen in geur, smaak en eetlust: je hebt cravings die je normaal niet hebt, kunt bepaalde geuren of smaken ineens niet uitstaan of hebt minder of juist meer trek. Sommige mensen hebben ook last van een ijzerachtige smaak in de mond.

  • Vaginale afscheiding: het kan zijn dat je wat afscheiding in je ondergoed vindt. Je maakt namelijk meer aan als je net zwanger bent. Naast de hoeveelheid kan ook de kleur wat afwijken van normaal.

  • Innestellingsbloeding: schrik niet van bloedverlies. Dit kan namelijk duiden op een innestelingsbloeding en niet per se op menstruatie. Vaak is de kleur van het bloed anders, duurt een innesteling minder lang dan ongesteld zijn en is innestelingspijn minder heftig dan normale krampen.

  • Pijn in je onderbuik: je baarmoeder gaat groeien en dat kan spanning op de omliggende organen en weefsels zetten. De banden waaraan je baarmoeder hangt, rekken dan op. Daarom heet deze buikpijn ook wel bandenpijn. Het kan aanvoelen als een harde buik of steken.

Zwangerschap: symptomen van zwanger zijn

 

Hoe weet je zeker dat je zwanger bent?

Ieder mens is uniek. Onthoud dat jouw zwangerschapssymptomen anders kunnen zijn dan hier beschreven. Er is niet één hapklare checklist voor elke zwangerschap. Misschien heb jij wel last van rugpijn, brandend maagzuur, diarree, een hoge bloeddruk, acne of een lage weerstand. Jij kent jouw lichaam het beste.

Als je niet zeker weet of je zwanger of niet bent, kun je het beste een afspraak maken bij een verloskundigenpraktijk. Een verloskundige kan jou op basis van jouw symptomen en kwaaltjes helpen achterhalen of je wel of niet zwanger bent en je meteen goed adviseren en begeleiden. Voor een veilig gevoel.

Meld je aan


Weet je het al zeker? Gebruik dan onze tool om je uitgerekende datum te berekenen en de checklist zwangerschap om te zien wat je allemaal moet regelen.

Zelf een zwangerschapstest doen

De meeste mensen kopen een zwangerschapstest wanneer ze erachter komen dat ze overtijd zijn. Maar vanaf wanneer kun je een zwangerschapstest doen?

Een zwangerschapstest geeft een uitslag op basis van het gehalte hCG, het zwangerschapshormoon, dat in je urine zit. Dit is al meetbaar vanaf 6 dagen na je laatste ovulatie. Toch is de uitslag op dat moment niet 100% betrouwbaar. Je kunt beter wachten tot de dag waarop je normaal gesproken zou beginnen met menstrueren.

Houd er rekening mee dat een zwangerschapstest voor thuis nog altijd minder betrouwbaar is dan een medisch onderzoek. Neem daarom contact op met een verloskundigenpraktijk als je last hebt van zwangerschapskwalen of symptomen van zwanger zijn vertoont. In de regio Ede staan de verloskundigen van Zuiver voor je klaar.

Zwanger, en nu?