straap paars omgedraaid
donkergroene bol

Erkenning kind

Het is nodig de erkenning van de baby te regelen als jullie niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben en willen dat het ouderschap van de vader/duomoeder officieel is vastgelegd.

In welke situatie is er sprake van de erkenning van een kind?

Als jullie getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben en vervolgens een baby krijgen, staat de baby meteen als kind van jullie beide geregistreerd. Zijn jullie niet getrouwd of hebben jullie geen geregistreerd partnerschap? Dan kun je met het regelen van de erkenning officieel laten vastleggen dat jij de vader bent van de baby. Dit geldt ook voor duomoeders: hebben jullie een geregistreerd partnerschap of zijn jullie getrouwd en is de baby van een onbekende donor? Dan hoef je de erkenning niet los te regelen. De duomoeder wordt automatisch geregistreerd als moeder van deze baby. Is de donor wel bekend? Dan kan dit niet.

Erkenning regel je door een afspraak te maken in het gemeentehuis en hier samen naar toe te gaan. Zie https://www.ede.nl/aanvragen-en-regelen/kind-erkennen Let op: neem allebei jullie paspoort mee. We raden je aan om de erkenning voor 24 weken zwangerschap te regelen. Mocht je onverhoopt te vroeg bevallen, is het fijn dit soort praktische dingen geregeld te hebben.

Baby’s krijgen automatisch de achternaam van hun (geregistreerde) vader. Wil je de baby de achternaam van de moeder geven? Of jullie beide achternamen? Ook dit regel je idealiter voor de geboorte van de baby. Meer informatie hierover vind je op deze website van de Rijksoverheid.

lavendel streep

Meld je aan bij Zuiver Verloskundigen

Wil je je aanmelden voor een kinderwensconsult, eerste echo, begeleiding van je zwangerschap, bevalling en kraamperiode of kunnen we je helpen met een anticonceptie wens? Bel dan gerust ’s ochtends naar de assistente (0318-255459, optie 3) of meld je hieronder aan. Dan bellen we je zo snel mogelijk (vaak eerstvolgende werkdag) terug.