straap paars omgedraaid
donkergroene bol

Kraamzorg

Bevallen is een onvergetelijke ervaring. Om goede geboortezorg te kunnen leveren, is de aanwezigheid van kraamzorg tijdens een bevalling (en daarna) van groot belang.

Kraamzorg – algemene informatie

Kraamzorg is uniek in Nederland. Je hebt wettelijk recht op 24 tot 80 uur kraamzorg, wat je tijdens je zwangerschap aanvraagt. De kraamverzorgende wordt in overleg met jou en je partner op een gegeven moment tijdens je bevalling gebeld en zal assisteren tijdens de bevalling. Daarna blijft ze een paar uur. Tijdens een bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie (een verplaatste thuisbevalling) komt de kraamverzorgende mee naar het ziekenhuis en zal ze na de geboorte met jullie mee naar huis gaan. Afhankelijk van wat jij hebt aangevraagd en wat er nodig is, zal een kraamverzorgende vervolgens ongeveer 3 tot 8 dagen bij je in huis zijn. Vanaf 8 dagen na de bevalling wordt de zorg voor de baby overgedragen aan het consultatiebureau.

Wat doet de kraamverzorgende?

De kraamverzorgende is er in de eerste plaats voor de zorg aan de moeder en de baby. De kraamverzorgende geeft veel informatie over de verzorging van de baby. Zij assisteert ook bij de bevalling thuis of als dit gewenst is bij een poliklinische bevalling. Hulp van de kraamverzorgende bestaat uit:

verzorging en controles van moeder en kind

hulp en voorlichting bij het voeden van de baby

adviezen en voorlichting geven over de verzorging van de baby

huishoudelijke taken

Naast de zorg die de kraamverzorgende geeft, wordt je ook een aantal keren door ons bezocht. Samen met jou en de kraamverzorgende bespreken we hoe het gaat. We evalueren de bevalling en we zoeken naar oplossingen als het niet vanzelf gaat. Als verloskundige zijn wij medisch eindverantwoordelijke voor het kraambed. De kraamverzorgster zal contact opnemen met ons bij problemen. Als je belangrijke vragen hebt wanneer de kraamverzorgster niet aanwezig is kan je ons ook altijd bellen.

Kraamcentra Gelderse Vallei

Zuiver Verloskundigen heeft regelmatig overleg met de kraamcentra die zijn aangesloten bij het verloskundig samenwerkingsverband van de Gelderse Vallei. Dat zijn de volgende kraamcentra:

Cooperatie Kraamzorggroep (vragen welke kraamverzorgende aangesloten is)

Het is bij verschillende kraamcentra ook mogelijk om al in een vroeg stadium van je bevalling kraamzorg in te zetten.

Meer weten?

Heb je nog vragen over kraamzorg? Wil je specifieke wensen wat betreft bevalling of kraamzorg in het geboorteplan laten vastleggen? Bespreek het gerust met je verloskundige. Wij helpen je deze bijzondere periode met een veilig gevoel tegemoet te gaan.

Meer informatie: Kraamzorg bij De Verloskundige

lavendel streep

Meld je aan bij Zuiver Verloskundigen

Wil je je aanmelden voor een kinderwensconsult, eerste echo, begeleiding van je zwangerschap, bevalling en kraamperiode of kunnen we je helpen met een anticonceptie wens? Bel dan gerust ’s ochtends naar de assistente (0318-255459, optie 3) of meld je hieronder aan. Dan bellen we je zo snel mogelijk (vaak eerstvolgende werkdag) terug.