straap paars omgedraaid
donkergroene bol

Prenatale screening

Aan het begin van de zwangerschap kun je met de NIPT, de 13- en de 20-weken echo onderzoek laten doen naar de gezondheid van jullie baby. Lees hier meer.

Prenatale screening

Veel ouders vragen zich af of hun kindje gezond is. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Er zijn mogelijkheden om al in de zwangerschap onderzoek te doen naar enkele aangeboren afwijkingen. Je komt namelijk in aanmerking voor prenatale screening. 

Er zijn twee soorten screening:

Onderzoek naar downsyndroom, edwardssyndroom en patausyndroom: de NIPT.

Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen: de 13 wekenecho en de 20 wekenecho.

Je kiest zelf of je gebruik maakt van prenatale screening. Tijdens de eerste afspraken zullen wij hier aandacht aan besteden. Het counselingsgesprek heeft twee doelstellingen:

Informatieuitwisseling

Hulp bieden bij de beslissing wel of geen prenatale screening op aangeboren aandoeningen en afwijkingen uit te laten voeren.

Bij counseling ligt de nadruk op het aanspreken van je eigen vermogen, je eigen normen en waarden zodat je een keuze kunt maken voor het wel of niet laten doen van prenatale screening. Dit heeft als voordeel dat de keuze die wordt gemaakt bij jou en je partner past. Wij zullen dus geen advies geven, maar proberen daar waar nodig je, door middel van vragen te stellen en informatie te geven, te helpen om een bij jullie passende keuze te maken. Wij adviseren je als voorbereiding op dit gesprek alvast samen met je partner de website pns.nl te bezoeken en de folders hierover te lezen. De mogelijke onderzoeken zijn:

lavendel streep

Meld je aan bij Zuiver Verloskundigen

Wil je je aanmelden voor een kinderwensconsult, eerste echo, begeleiding van je zwangerschap, bevalling en kraamperiode of kunnen we je helpen met een anticonceptie wens? Bel dan gerust ’s ochtends naar de assistente (0318-255459, optie 3) of meld je hieronder aan. Dan bellen we je zo snel mogelijk (vaak eerstvolgende werkdag) terug.