straap paars omgedraaid
donkergroene bol

Spiraaltjes & implanon

Bij Zuiver Verloskundigen hebben we ruime ervaring in het plaatsen en verwijderen van verschillende spiraaltjes & de Implanon. Maak gerust een afspraak, ook als je geen client bent (geweest) bij ons.

Spiraaltje laten zetten of verwijderen

Wil je (nog) niet of niet meer zwanger worden, maar liever niet iedere keer stil hoeven staan bij je anticonceptie? Dan is een spiraaltje laten zetten een geschikte optie. Bij onze verloskundigen in Ede kun je veilig een spiraaltje laten plaatsen en eruit laten halen.

Je kunt een spiraaltje met hormonen of zonder hormonen (koperspiraal) laten zetten. We adviseren graag over welke vorm van anticonceptie voor jou de beste keuze is. Hieronder beantwoorden we alvast wat vragen en zetten we informatie over de spiraaltjes die wij plaatsen op een rij.

Ik wil een spiraaltje laten zetten: maak een afspraak | bel 0318 – 255459

Spiraaltje met of zonder hormonen

De spiraal is een heel betrouwbare anticonceptiemethode, die bovendien goed te combineren is met borstvoeding geven. Er zijn twee verschillende soorten spiraaltjes: een hormoonvrij spiraal (koperspiraal) en een hormonaal spiraal.

Hormoonvrij spiraaltje

Een spiraaltje zonder hormonen is gemaakt van koper. Een koperspiraal geeft deze stof geleidelijk af, waardoor zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen inactief worden verlamt en inactief worden. Er kan dan geen bevruchting plaatsvinden. Je menstruatiecyclus blijft gewoon doorgaan. De eerste 3-6 maanden na plaatsing ervaren de meeste vrouwen een toename in bloedverlies en meer buikpijn tijdens de menstruatie. Soms neemt het bloedverlies blijvend iets toe.

Soorten koperspiralen

T-Safe: het meest gebruikte koperspiraal in Nederland, dat de voorkeur van het Nederlands Huisartsen Genootschap heeft en als enige spiraal is geregistreerd voor 10-jarig gebruik.

Ballerine: een flexibel en soepel alternatief voor als je minder goed reageert op andere koperspiralen. Geschikt voor gebruik van 5 jaar.

Binnen vijf dagen na onveilig vrijen een koperspiraal laten plaatsen, kan ook werken als morningafter-methode. Het koperspiraal maakt het baarmoederslijmvlies namelijk ongeschikt voor de innesteling.

Hormoonhoudend spiraaltje

De werkende stof in een hormoonhoudend spiraal is het hormoon levonorgestrel. Dit zorgt ervoor dat zaadcellen minder beweeglijk worden, het slijm in de baarmoederhals taaier wordt, en het baarmoederslijmvlies niet of nauwelijks wordt opgebouwd. Een eicel wordt minder makkelijk bevrucht en een eventueel toch bevruchte eicel nestelt zich niet in. Bij sommige vrouwen wordt de ovulatie zelfs onderdrukt.

Soorten hormoonspiralen

Er zijn twee soorten hormoonspiralen: de Mirena en de Kyleena. De Kyleena-spiraal is iets kleiner dan de Mirena-spiraal en geeft iets minder hormonen af. Beide zijn even betrouwbaar. Mirena is geregistreerd voor gebruik van 6 jaar en Kyleena voor 5 jaar.

Veelvoorkomende bijwerkingen van een hormoonspiraal zijn onder andere:

Meer of juist minder bloedverlies tijdens menstruatie

Tussentijds bloedverlies

Uitblijven van de menstruatie

Hoofdpijn, buikpijn en/of rugpijn

Vaginale afscheiding

Ontsteking van schaamlippen en vagina

Meer weten over bijwerkingen? Raadpleeg anticonceptie.nl en de bijsluiter van jouw spiraaltje voor een overzicht.

Spiraaltje laten plaatsen

Als je een spiraal wilt laten zetten, bespreken we graag eerst met je welk spiraal de beste optie voor jou is. Dat doen we tijdens een anticonceptieconsult van ongeveer 15 minuten – telefonisch of bij ons in de praktijk, net wat jij fijn vindt. De verloskundige schrijft de gewenste spiraal voor en maakt een vervolgafspraak voor de plaatsing.

Voor het plaatsen van een spiraal plannen we een afspraak van 30 minuten in bij ons op de praktijk. We beginnen met een inwendig onderzoek om de grootte en ligging van je baarmoeder te controleren. Vervolgens is de plaatsing binnen enkele minuten gebeurd. We sluiten af met een echo, om te controleren of de spiraal op de goede plek zit.

Wanneer kan je een spiraal laten zetten?

Heb je een kind gekregen, dan kan een spiraal zo’n 10 tot 12 weken na de bevalling worden geplaatst. Ben je nog nooit bevallen, dan is het aan te raden om de spiraal te laten zetten als je ongesteld bent.

Moet je ongesteld zijn om een spiraal te laten plaatsen?

Het is niet verplicht, maar een spiraal laten zetten als je ongesteld bent maakt de handeling wel makkelijker. Je baarmoedermond staat namelijk iets open tijdens je menstruatie. Plus: als je menstrueert, weten we zeker dat je niet zwanger bent. Daarom vragen we je ook vooraf een zwangerschapstest te doen als je buiten je menstruatie om komt.

Doet een spiraal laten zetten pijn?

Een spiraaltje laten plaatsen kan gevoelig/pijnlijk zijn. We adviseren je dan ook ongeveer een uur van tevoren twee paracetamollen of  1 Aleve Feminax of maximaal 400mg ibuprofen in te nemen. Na de plaatsing is het normaal om kort wat buikkrampen of een zeurderig gevoel in je onderbuik te hebben. De eerste drie tot zes maanden kun je bovendien last hebben van langere of hevigere menstruatie, tussentijds bloedverlies en kramp. Maak je je zorgen of heb je vragen, neem dan gerust contact met ons op.

Een spiraaltje beschermt tegen zwangerschap, maar niet tegen soa’s. Zorg dus dat je je hiertegen blijft beschermen!

Nacontrole

Zes weken na plaatsing, of na minimaal één menstruatie, plannen we een controle in. Dat kan fysiek of telefonisch. Je verloskundige maakt deze afspraak met je na plaatsing.

Spiraaltje laten verwijderen

Een spiraaltje moet iedere 5-10 jaar vervangen worden. Eerder weg laten halen kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld als je zwanger wilt worden of een andere vorm van anticonceptie wilt gaan gebruiken. Je kunt spiralen dus ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in. Na het verwijderen kun je meteen weer zwanger worden.

Je kunt je spiraaltje ook laten verwijderen bij onze verloskundigen. Als je wilt, kan dit in combinatie met een kinderwensconsult of anticonceptieconsult wanneer je wilt overstappen naar een ander voorbehoedsmiddel.

Kun je zelf je spiraaltje verwijderen?

Doe dit alsjeblieft niet! Laat je spiraaltje verwijderen door een specialist, zoals de verloskundige of gynaecoloog. Probeer niet zelf het spiraaltje eruit te halen om complicaties te voorkomen.

Kosten spiraaltje laten zetten en verwijderen

Aanschaf spiraaltje*

T-safe spiraal: €69,00

Ballerine spiraal: €119,00

Mirena of Kyleena spiraal: c.a. €150,00

*Ben je aanvullend verzekerd? Dan kun je voor een vergoeding in aanmerking komen. Informeer bij jouw zorgverzekeraar hoe dit voor jou zit.

Tarieven diensten**

Anticonceptie consult: €35,- (check bij je zorgverzekering of dit vergoed wordt)

Plaatsingconsult spiraaltje: €73,35

Verwijderen spiraaltje: €73,35

Kinderwensconsult incl. verwijderen spiraaltje: €107,19

Controle-echo na plaatsing elders: €35,00

**De kosten van een anticonceptieconsult, kinderwensconsult en het plaatsen en verwijderen van een spiraaltje door een verloskundige worden meestal vergoed door de zorgverzekeraars. Omdat dit kan verschillen, adviseren we je dit te controleren bij jouw verzekering.

Implanon

Je kunt ook bij ZUIVER terecht voor het plaatsen van een implanon

Implanon is een anticonceptiestaafje. Dit staafje wordt geplaatst in binnen kant van je bovenarm. Vaak in je niet-dominante arm. 

De implanon bevat maar één hormoon, namelijk etonogestrel. Dit hormoon zorgt ervoor dat je eisprong wordt onderdrukt. Het hormoon wordt in gelijke hoeveelheden afgegeven, dus zonder pieken en dalen. Je menstruatie kan hierdoor veranderen, verminderen of zelfs helemaal wegblijven.

De implanon werkt 3 jaar. 

In het geval van kinderwens, of vervanging van de implanon kun je ook bij ons terecht voor het verwijderen van het staafje en eventueel kunnen wij direct een nieuwe plaatsen.

Een Implanon kan direct na de bevalling geplaatst worden. Ons advies is echter om je lichaam eerst even hormonaal te laten herstellen en na minimaal 6wkn een Implanon te laten plaatsen.

Het inbrengen van het hormoonstaafje wordt gedaan door de verloskundige met behulp van een speciaal ontworpen inbrenghuls waarin het staafje in een naald zit. Implanon wordt vlak onder de huid ingebracht tussen twee spieren in de bovenarm. Voordat het staafje wordt geplaatst wordt de huid eerst goed verdoofd.

Nog niet zeker welke vorm van anticonceptie het beste bij je past? Geen probleem! Onze verloskundigen en anticonceptiespecialisten denken graag met je mee.

implanon

Vragen of afspraak maken?

Heb je nog vragen over anticonceptie of wil je meteen een afspraak maken om een spiraaltje te laten plaatsen? Laat dan een bericht achter via het formulier hieronder of bel op werkdagen vóór 12.00 uur naar 0318 – 255459.

Let op: indien een afspraak niet binnen 24 wordt afgezegd of niet wordt nagekomen, zijn wij genoodzaakt het volledige bedrag te factureren. Dit wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Afspraak maken?

Heb je interesse in een spiraaltje laten zetten of verwijderen bij Zuiver Verloskundigen? Vul het formulier hieronder in en we komen zo snel mogelijk bij je terug.

Je gegevens zijn veilig. Ze worden op vertrouwelijke wijze verwerkt volgens de privacyverklaring.

lavendel streep

Meld je aan bij Zuiver Verloskundigen

Wil je je aanmelden voor een kinderwensconsult, eerste echo, begeleiding van je zwangerschap, bevalling en kraamperiode of kunnen we je helpen met een anticonceptie wens? Bel dan gerust ’s ochtends naar de assistente (0318-255459, optie 3) of meld je hieronder aan. Dan bellen we je zo snel mogelijk (vaak eerstvolgende werkdag) terug.