straap paars omgedraaid
donkergroene bol

Innesteling bevorderen

Na het contact met de zaadcel zal de bevruchte eicel zich innestelen in de baarmoeder. Deze tips kunnen de innesteling bevorderen.

Innesteling bevorderen

Ook als je op je meest vruchtbare moment seks hebt gehad, is het nog even spannend. Het eitje (de blastocyste) moet dan nog gaan innestelen. Terwijl je ‘op het wachtbankje zit’, zoals sommigen dat noemen, kun je proberen de innesteling te bevorderen.

Er gaan allerlei methoden de rondte over de kans op innesteling vergroten. Eten en drinken zoals granaatappelsap of thee, medicatie zoals aspirine en paracetamol, temperatuur, massages, acupunctuur, tarwekiemolie… Als verloskundigen zetten wij de meeste juiste en betrouwbare manieren uiteen. Alvast in het kort:

Stimuleer de doorbloeding

Bevorder je gezondheid met de juiste voeding

Slik eventueel extra omega-3 of multivitaminen

Hanteer een algeheel gezonde levensstijl

Innesteling bevorderen met warmte

Een belangrijke factor bij het bevorderen van een innesteling is warmte. In een goed warme omgeving kan het baarmoederslijmvlies gezonder en dikker worden, zodat de eicel beter kan innestelen. Ook stimuleert warmte de opname van voedingsstoffen, de celdeling en de algehele gezondheid (o.a. de werking van de schildklier en het tegengaan van ontstekingen).

Soms wordt er gesproken van een ‘warme baarmoeder’ en ‘koude baarmoeder’, maar het ligt wel wat gecompliceerder dan dat. Hoe hoog de temperatuur in de baarmoeder moet zijn, verschilt tenslotte per lichaam. In principe is er sprake van een goede temperatuur als je gewoon een goede doorbloeding hebt.

Je kunt dan ook de warmte in je baarmoeder stimuleren door de doorbloeding te bevorderen. Kleed jezelf dus warm genoeg en houd vooral je handen en voeten warm. Dikke sokken, een dekentje en warm eten en drinken zoals thee helpen. Maar vermijd veel te warm douchen, bezoekjes aan de sauna of hete kruiken. Roken en drugs hebben ook een negatieve impact op de doorbloeding, dus zorg dat zowel jij als je partner hiermee gestopt zijn.

Sommige mensen vinden massages, acupunctuur of voetreflexologie prettig om de doorbloeding extra te stimuleren. Wat ons betreft zijn dergelijke behandelingen prima aanvullingen als jij je daarbij prettig voelt. Weet wel dat het geen vervangingen zijn van een gezonde leefstijl.

Innesteling bevorderen met voeding

Ook voeding speelt bij innesteling een grote rol. Gezond eten is natuurlijk altijd belangrijk, maar zeker ter voorbereiding op een zwangerschap is een goed eetpatroon essentieel voor zowel man als vrouw.

De juiste voedingsstoffen stimuleren de doorbloeding, de celdeling en de aanmaak van hormonen zoals oestrogeen en progesteron. Allemaal factoren die bijdragen aan een goede innesteling. Let bij de innesteling bevorderen met voeding op:

Omega-3 is een vetzuur met een positieve werking op de celdeling en celwerking. Zeker voor de innesteling een belangrijk bestanddeel dus! Omega-3 zit o.a. in vette vis, groene bladgroenten, avocado en walnoten.

Balans is, zoals altijd in een gezond eetpatroon, essentieel. Denk aan variatie in groenten en fruit, afwisseling tussen vis of vlees en vegetarisch, en verschillende soorten volkoren producten. Zo krijg je de juiste voedingsstoffen binnen.

Alcohol heeft invloed op de hormoonhuishouding. Je kunt hier het beste al mee stoppen als je weet dat je zwanger wilt worden.

Vermijd producten met veel suiker, cafeïne, zout en verzadigd vet.

Let er ook op dat je genoeg beweegt, voldoende water drinkt, goed slaapt en stress beperkt. Kortom: als je de gezonde levensstijl die je hanteert om je vruchtbaarheid te verhogen en zwanger te worden doorzet, bevorder je ook de innesteling.

Supplementen

Eet je gezond en gevarieerd, dan krijg je naar alle waarschijnlijkheid al alle vitaminen en mineralen die je nodig hebt binnen. Alleen foliumzuur is een supplement dat je naast je normale eten en drinken moet slikken, apart in foliumzuurtabletten of in multivitaminen. Slik je multivitaminen, dan krijg je ook vitamine C binnen, wat je gezondheid in z’n algemeenheid bevordert.

Eventueel kun je extra omega-3 binnenkrijgen via bijvoorbeeld tarwekiemolie, visolie of algenolie. Let wel: slik liever geen aanvullende supplementen zonder overleg met een medisch professional zoals je huisarts of de verloskundige.

Andere vragen over innesteling

Wanneer is de innesteling?

De innesteling is het moment dat een bevruchte eicel zich in de baarmoederwand nestelt. Dit is het moment dat de zwangerschap echt begint. Meestal vindt de innesteling tussen de vijf à twaalf dagen na de eisprong plaats, met een gemiddelde van negen dagen bij een regelmatige cyclus. Dit is natuurlijk bij iedereen verschillend.

Kan je een innesteling voelen?

Er zijn een aantal symptomen die kunnen duiden op een innesteling. Maar kun je de innesteling echt voelen? Sommige mensen geven aan lichte innestelingspijn (innestelingskrampen) te hebben of een temperatuurdaling te merken.

Een ander kenmerk van de innesteling is bloedverlies. Dat noemen we de innestelingsbloeding. Schrik dus niet als je wat bloed verliest: dit hoeft niet per se menstruatie of een miskraam te zijn, maar kan ook duiden op een innesteling.

Last van andere klachten? Zoals gevoelige borsten, stemmingswisselingen, misselijkheid of een opgeblazen gevoel? Dit kunnen al de eerste zwangerschapssymptomen zijn.

Hoeveel bloedverlies bij de innesteling is normaal?

Meestal is er sprake van licht bloedverlies bij innesteling (‘spotting’). Het is sowieso minder dan menstruatie en duurt ook minder lang, ongeveer een dag of twee. Ook is de kleur van het bloed vaak anders. Jij kent jouw cyclus het beste en kunt dus het beste het verschil opmerken. Als je je zorgen maakt kun je altijd even contact opnemen met je huisarts of verloskundige.

Wanneer kan je testen na de innesteling?

Vanaf het moment van innesteling gaat de embryo hCG aanmaken, maar dit is nog niet direct meetbaar. Hoeveel dagen na de innesteling kun je dan wel testen? Een goed moment om een test te doen is de dag nadat je menstruatie zou moeten beginnen, dus als je één dag overtijd bent. Lees meer over wanneer je een zwangerschapstest kunt doen.

Jouw innesteling bevorderen

Uiteindelijk komt bevruchting en innesteling bevorderen allemaal neer op een gezonde leefstijl en een goede doorbloeding. De juiste voeding, voldoende beweging en desgewenst enkele aanvullingen zullen dan ook doorgaans volstaan.

Er is niet één methode om de innesteling te stimuleren die voor iedereen gegarandeerd werkt. Ieder lichaam en iedere zwangerschap is weer anders. Onze verloskundigen geven je graag persoonlijk advies, toegespitst op jouw leven en wat jij nodig hebt. Zo ga jij met een veilig gevoel je zwangerschap tegemoet.

lavendel streep

Meld je aan bij Zuiver Verloskundigen

Wil je je aanmelden voor een kinderwensconsult, eerste echo, begeleiding van je zwangerschap, bevalling en kraamperiode of kunnen we je helpen met een anticonceptie wens? Bel dan gerust ’s ochtends naar de assistente (0318-255459, optie 3) of meld je hieronder aan. Dan bellen we je zo snel mogelijk (vaak eerstvolgende werkdag) terug.