straap paars omgedraaid
donkergroene bol

Foliumzuur

Foliumzuur draagt bij aan de ontwikkeling van jullie kindje. Daarom is het advies om hiermee te beginnen al voor de zwangerschap.

Foliumzuur voor het zwanger worden

Slik foliumzuur van vóór het zwanger worden tot en met 10 weken zwangerschap. Een bekend advies. Maar wat is foliumzuur precies? En zijn er andere supplementen en vitaminen, zowel voor de man als de vrouw, die bijdragen aan een gezonde zwangerschap? Zuiver Verloskundigen helpt je graag aan de juiste informatie.

Liever persoonlijk advies? Vraag een zwangerschapsconsult aan met een van onze verloskundigen.

Waarom foliumzuur slikken?

Foliumzuur, ook wel vitamine B11, is een stof die belangrijk is voor de vroege ontwikkeling van je kindje. Specifiek voor de ontwikkeling van de neurale buis, oftewel het centrale zenuwstelsel (ruggenmerg en hersenen).

Zonder genoeg foliumzuur is er een grotere kans op geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje (spina bifida), hazenlip/open gehemelte (schisis) of open schedel (anencefalie).

De neurale buis ontwikkelt zich in het vroegste stadium van de zwangerschap. Vandaar dat je al het advies krijgt foliumzuurtabletten te slikken zodra je gaat proberen zwanger te worden.

Zuiver 379

Foliumzuur en voeding

Ons lichaam maakt zelf geen foliumzuur aan. Het is een stof die voorkomt in voedingsmiddelen zoals (groene) groenten, volkorenproducten, vlees en zuivel. Normaal gesproken krijg je voldoende van deze vitamine binnen met een gezond eetpatroon.

Wil je zwanger worden, dan heb je extra foliumzuur nodig voor je kindje. Het is lastig om de aangeraden hoeveelheid foliumzuur voor het zwanger worden met voeding alleen binnen te krijgen. Dan moet je denken aan een kilo bruine bonen of een halve kilo spruiten per dag. Slik daarom dagelijks een foliumzuurtablet.

Lees meer op deverloskundige.nl of voedingscentrum.nl.

Zwanger worden en foliumzuur

Voor een gezond begin van je zwangerschap is het aan te raden zeker 4 weken van tevoren te beginnen met foliumzuur slikken. Zo bouwt je lichaam een goede voorraad op voor wanneer je zwanger raakt. Ben je binnen 4 weken niet zwanger, blijf dan gewoon doorgaan met het slikken van het foliumzuur.

Foliumzuur kopen kan gewoon bij de drogist of apotheek. Je hebt geen recept nodig. De aangeraden dosis is 0,4 – 0,5 mg. Heb je al eerder een kindje met een neurale-buisdefect gekregen of heb je epilepsie? Dan kan je een hogere dosis aangeraden krijgen.

Al zwanger, maar nog niet begonnen met foliumzuur? Geen probleem, de kans is groot dat je kindje gewoon gezond kan ontwikkelen. Begin alsnog meteen met foliumzuur slikken. Bekijk wat je nog meer moet regelen met onze checklist zwangerschap.

Andere supplementen en zwanger worden

Er zijn speciale multivitaminen die je kunt innemen als je zwanger wilt worden. Let hier wel mee op, want soms bevatten deze vitaminen die je juist beter kunt vermijden (zoals vitamine A). Ook zit er in multivitaminen soms al de aanbevolen hoeveelheid foliumzuur, waardoor je geen aparte foliumzuurtabletten hoeft te slikken.

Daarnaast kun je vitamine D slikken voor sterke botten, zowel bij jou als bij je baby. De man kan van tevoren vitamine C en/of zink slikken om de kwaliteit van het zaad te bevorderen.

Let wel: slik liever geen supplementen zonder overleg. Veel vitaminen krijg je al binnen met een gezond en gevarieerd dieet. Vaak is het alleen bij tekorten of medische condities aan te raden extra vitaminen te slikken bij het zwanger worden. Wat voor jou verstandig is, is afhankelijk van jouw gezondheid.

Niet alleen je huisarts of gynaecoloog, maar ook je verloskundige kan je hierover adviseren. Meld je daarom gerust aan bij Zuiver Verloskundigen voor een persoonlijk consult met een van onze verloskundigen.

lavendel streep

Meld je aan bij Zuiver Verloskundigen

Wil je je aanmelden voor een kinderwensconsult, eerste echo, begeleiding van je zwangerschap, bevalling en kraamperiode of kunnen we je helpen met een anticonceptie wens? Bel dan gerust ’s ochtends naar de assistente (0318-255459, optie 3) of meld je hieronder aan. Dan bellen we je zo snel mogelijk (vaak eerstvolgende werkdag) terug.