straap paars omgedraaid
Zuiver-48
donkergroene bol

Geboorteplan

Een geboorteplan kan helpen om te bedenken en met ons te bespreken wat je wensen zijn voor de bevalling. Lees hier onze tips voor het maken van een geboorteplan.

Geboorteplan

Een geboorteplan is een handig hulpmiddel dat je kunt opstellen in aanloop naar de bevalling. Ben je benieuwd wat een geboorteplan inhoudt of ben je op zoek naar een bevalplan als voorbeeld? We vertellen er hier meer over en hebben ook een handige download voor je klaarstaan.

Geboorteplan voorbeeld

Gebruik ons voorbeeld van een geboorteplan om je eigen bevalplan te maken. Gebruik het als leidraad, maar voel je ook vrij om ervan af te wijken: een geboorteplan moet bij jou en jouw wensen passen en er is geen goed of fout antwoord. Kom je er niet uit? Je kunt online verschillende voorbeelden van een ingevuld geboorteplan vinden. Of vraag je verloskundige tijdens een consult om advies.

Tips voor je geboorteplan:

Houd het beknopt en beperkt tot de highlights (max. 1 A4)

Bespreek je wensen en verwachtingen duidelijk met je verloskundige

Zorg dat er een uitgeprint exemplaar in je vluchtkoffer zit

Mail het geboorteplan ook naar je verloskundige

Wat is een geboorteplan?

Een geboorteplan – ook wel een bevalplan of bevallingsplan – is een hulpmiddel in de voorbereiding op en bij de uiteindelijke bevalling. In dit plan kun je samen met je partner een aantal dingen op een rijtje zetten die voor jou en jullie belangrijk zijn voor, tijdens en na de bevalling. Bijvoorbeeld over de locatie, pijnstilling en het verblijf in het ziekenhuis. Zo ga je met een veilig gevoel de bevalling tegemoet.

Waarom een geboorteplan maken?

Net zoals een zwangerschap kan een bevalling best spannend zijn. Je weet niet precies hoe het gaat lopen en wat je kunt verwachten, zeker bij je eerste kindje. Het kan dan fijn zijn als je al hebt nagedacht over waar jij je prettig bij voelt en hoe je het liefst ondersteund wilt worden. Dat geeft wat houvast.

Daarnaast is het een handig hulpmiddel in de communicatie met ons. Wil je een geboorteplan gebruiken, dan is het belangrijk dat je het dit goed bespreekt met je verloskundige. Een goed moment daarvoor is het consult dat we met je inplannen om de bevalling te bespreken. Probeer dus in ieder geval de eerste opzet van je geboorteplan vóór dit consult af te hebben. Dan nemen we de tijd om het samen door te nemen en eventuele vragen of onzekerheden met je weg te nemen. Ook gynaecologen en klinisch verloskundigen staan open voor het werken met een geboorteplan.

Let wel: een geboorteplan is geen lijst die je stap voor stap afloopt tijdens de bevalling. Graag houden we rekening met jouw wensen, maar het kan zijn dat er (om medische redenen) van het plan afgeweken moet worden.

Vragen over het geboorteplan?

Wil je meer weten of heb je hulp nodig bij je eigen geboorteplan opstellen? Leg jouw vragen en zorgen voor aan een van onze verloskundigen. We begeleiden je graag op een persoonlijke en deskundige wijze – voor, tijdens en na je bevalling.

lavendel streep

Meld je aan bij Zuiver Verloskundigen

Wil je je aanmelden voor een kinderwensconsult, eerste echo, begeleiding van je zwangerschap, bevalling en kraamperiode of kunnen we je helpen met een anticonceptie wens? Bel dan gerust ’s ochtends naar de assistente (0318-255459, optie 3) of meld je hieronder aan. Dan bellen we je zo snel mogelijk (vaak eerstvolgende werkdag) terug.