straap paars omgedraaid
donkergroene bol

Echo’s

Tijdens je zwangerschap kijken we op verschillende momenten even met de echo naar jullie baby. Lees hier meer welke echo’s er zijn en waarom we die maken.

Echoscopie: jouw kindje in beeld

Zodra je weet dat je zwanger bent, wil je natuurlijk weten hoe het met je kindje gaat. Daarom maakt de verloskundige echo’s tijdens periodieke controles. Door middel van echoscopie brengen we jouw kindje en zijn of haar groei in beeld.

Dat wordt hier bij Zuiver altijd gedaan door een van onze bevoegde echoscopisten. Want echoscopie is echt een vak apart – een vak waar wij ons in hebben gespecialiseerd. Voor, tijdens en na je zwangerschap helpen wij jou en je kindje in veiligheid en vertrouwen.

Waarom en wanneer een echo maken?

Een echografisch onderzoek dient ervoor de groei van je kindje bij te houden. Ook is het gewoon fijn om even ‘oog in oog’ met je kindje te staan. Een echo laten maken gebeurt op verschillende momenten in je zwangerschap:

Eerste echo: deze vroege echo maken we tijdens je eerste afspraak, zo tussen de 8 à 10 weken. We kijken of er een kindje in je baarmoeder zit, of het hartje klopt en of er misschien sprake is van een meerling.

Termijnecho: tijdens deze 10- à 12-weken-echo bepalen we wanneer je uitgerekend bent. Kom je rond deze periode voor het eerst bij ons, dan dient de termijnecho meteen als eerste echo.

13-weken-echo: een echo rond 13 weken zwangerschap, oftewel het Eerste Trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek (ETSEO), is een methode om vroeg te screenen op (aangeboren) afwijkingen. Dit kan apart of als onderdeel van een prenatale screening. Uiteraard gaat dit helemaal in overleg met jou en is het uiteindelijk altijd eigen keuze om deze screening wel of niet te doen. Voor de 13-weken-echo werken wij samen met Echocentrum Fara, waarnaar we je zullen doorverwijzen. De 13-weken-echo is op dit moment alleen mogelijk binnen een wetenschappelijk onderzoek. Anders gezegd: laat je een 13 weken echo doen, dan doe je mee aan wetenschappelijk onderzoek.

De 20-weken-echo: een echo rond 20 weken zwangerschap, oftewel het Tweede Trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek (TTSEO), is een methode om te screenen op (aangeboren) afwijkingen. Dit kan apart of als onderdeel van een prenatale screening. Uiteraard gaat dit helemaal in overleg met jou en is het uiteindelijk altijd eigen keuze om deze screening wel of niet te doen. Voor de 20-weken-echo werken wij samen met Echocentrum Fara, waarnaar we je zullen doorverwijzen.

Groeiecho: soms is er reden tot een extra echo, een zogeheten groeiecho. Hierbij kijken we nogmaals naar de groei door het hoofdje, de buik en het bovenbeentje op te meten en de hoeveelheid vruchtwater te controleren. Tijdens reguliere controles overleggen wij natuurlijk met jou of een extra groeiecho nodig is.

Liggingsecho: bij 35 à 36 weken, als de bevalling nu echt bijna om de hoek komt kijken, maken we een liggingsecho om te controleren of jouw kindje (nog steeds) in de goede positie ligt. Ook meten we de groei van de baby nog een laatste keer.

Extra echo laten maken?

Omdat wij het belangrijk vinden om samen met jou na te denken wat jij nodig hebt om je zwangerschap goed en ontspannen te laten verlopen, is het mogelijk om extra groei echo’s te laten maken. We bespreken dan met je wat de voor- en nadelen zijn van meer echo’s maken, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Deze echo’s worden dan ingepland tijdens de reguliere afspraken, we meten de groei van de baby en zullen deze ook beoordelen conform onze richtlijnen. De kosten hiervoor worden niet vergoed door je zorgverzekering en betaal je na afloop van de echo. De echo kost €50,-.

Een 2D of 3D-echo?

Met echoscopie wordt vaak standaard een 2D-echo bedoeld. Dit zijn de welbekende zwart-witfoto’s waarop een zijaanzicht van je kindje is te zien. Echo’s met een medische aanleiding gebeuren over het algemeen op deze manier.

Bij Zuiver Verloskundigen kun je ook een 3D-echo laten maken. Wij hebben een apparaat waarmee we makkelijk schakelen tussen 2D- en 3D-echoscopie. Je hebt dus geen extra afspraak nodig. Vangen we tijdens een controle een glimps op van jouw kindje in een mooie ligging, dan kunnen we (bij tijd en gelegenheid) meteen een 3D-plaatje maken.

Door de extra diepte en kleur van een 3D-echo krijg je een nog beter beeld van jouw kindje. Je ziet hem of haar in een hele nieuwe dimensie. Misschien kun je zelfs al bepalen op wie van de ouders de baby lijkt! Mooi om te zien en een prachtig aandenken aan de zwangerschap.

Jij en je kindje in goede handen

Echoscopie is een vak apart. Niet iedereen kan of mag dit zomaar doen. Een echo laat je dan ook maken door een bevoegd echoscopist. Wij vinden het belangrijk dat dit goed en zorgvuldig gebeurt. Daarom zorgen wij dat onze kennis en kunde up-to-date blijft door regelmatig scholing te volgen. Zo weet jij zeker dat jij en je kindje in kundige handen zijn.

Voor ons staat bovendien veiligheid voorop. Altijd. Dat betekent zowel de (fysieke) veiligheid van jouw ongeboren kindje als jouw veilige gevoel. We snappen heel goed wat een bijzondere periode een zwangerschap is en voelen ons vereerd dat jij dit met ons deelt. Het vertrouwen dat jij in ons hebt, nemen wij serieus. Met onze persoonlijke benadering zijn wij betrokken bij jou, je partner en natuurlijk je kindje.

Ben je zwanger en wil je een echo laten maken? Meld je aan en laat ons jou verder helpen. Uiteraard mag je altijd eerst even bellen of langskomen op een van onze locaties om kennis te maken. Wij ontvangen je graag.

lavendel streep

Meld je aan bij Zuiver Verloskundigen

Wil je je aanmelden voor een kinderwensconsult, eerste echo, begeleiding van je zwangerschap, bevalling en kraamperiode of kunnen we je helpen met een anticonceptie wens? Bel dan gerust ’s ochtends naar de assistente (0318-255459, optie 3) of meld je hieronder aan. Dan bellen we je zo snel mogelijk (vaak eerstvolgende werkdag) terug.