straap paars omgedraaid
Pagina gezonde leefstijl
donkergroene bol

Gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl is belangrijk voor, tijdens en na de zwangerschap. Wij hebben alle adviezen hieronder voor jullie gebundeld.

Gezond zwanger worden

Om ervoor te zorgen dat je kindje straks een gezonde start krijgt, is het belangrijk voorafgaand aan de zwangerschap allebei al een gezonde leefstijlte hanteren. Dat betekent natuurlijk de juiste voeding, maar ook zaken zoals weinig stress en een goede algehele gezondheid.

Zuiver Verloskundigen geeft je graag meer informatie met betrekking tot gezond zwanger worden. Lees hieronder wat je zelf kunt ondernemen en vraag gerust een persoonlijk consult aan. Wij helpen jullie met een veilig gevoel een gezonde zwangerschap tegemoet.

Hoe word je gezond zwanger?

Hoe gezond je bent, heeft invloed op hoe groot je kans is om zwanger te worden omdat het je vruchtbaarheid beïnvloedt. Ook is een gezonde omgeving (lees: de baarmoeder) beter voor je kindje om die eerste 9 maanden in te leven. Wees daarom van tevoren op de hoogte hoe het met jouw gezondheid gesteld is. Denk aan:

(Erfelijke) aandoeningen en ziektes

Familiehistorie

Medicijngebruik

Gewicht (onder- of overgewicht)

Mentale klachten, bijvoorbeeld door stress

Het is bovendien belangrijk dat zowel vrouw als man gezond zijn. Beide ouders hebben invloed op het succes en de gezondheid van de zwangerschap. Denk bijvoorbeeld aan de kwaliteit van het zaad. De huisarts kan je op weg helpen bij het in kaart brengen van jullie gezondheid en eventuele aandachtspunten bij het zwanger raken.

Voeding bij zwanger worden

Een van de belangrijkste factoren bij gezond zwanger worden is voeding. Wat je eet en drinkt, heeft tenslotte invloed op je gezondheid. Wat mag je wel en niet eten als je zwanger wilt worden?

Het is belangrijk dat je de juiste voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden binnenkrijgt. Eet gevarieerd, drink voldoende en vermijd zaken als alcohol, koffie/cafeïne, suiker, zout en vet. Zo bereid je je lichaam alvast voor op de zwangerschap en bevorder je je vruchtbaarheid. Ook voor de man is gezond eten dus van belang!

Ga vooral eens in gesprek met een diëtiste, verloskundige of huisarts om jouw dieet af te stemmen op je zwangerschap. Neem ook eens een kijkje op voedingscentrum.nl (of download de app – ZwangerHap) of thuisarts.nl voor meer tips over eten en zwanger worden.

Supplementen en zwanger worden

Een van de belangrijkste toevoegingen aan een gezonde leefstijl, voor én tijdens de zwangerschap, is foliumzuur. Deze stof neem je het liefst vanaf 4 weken voordat je zwanger wilt worden in. Zwanger worden met foliumzuur draagt bij aan het voorkomen van aangeboren afwijkingen en aan een gezonde ontwikkeling van je kindje.

Daarnaast kun je bepaalde vitaminen slikken. Denk bijvoorbeeld aan vitamine D voor sterke botten, bij jou en bij de baby. Let op met multivitaminen bij het zwanger worden, want soms zitten daar vitaminen in die je juist beter kunt vermijden (zoals vitamine A). Mannen kunnen vitamine C en/of zink slikken om de kwaliteit van het zaad te bevorderen.

Advies voor een gezonde zwangerschap

Dit zijn slechts enkele tips om gezond zwanger te worden. Neem ook eens een kijkje op strakszwangerworden.nl of vul de Zwangerwijzer in. Waar je precies op moet letten, is bovendien helemaal afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Daarom is het verstandig om voorafgaand aan je zwangerschap in gesprek te gaan met de verloskundige. Bij Zuiver Verloskundigen kun je terecht voor een persoonlijk consult.

Tijdens dit consult kunnen wij je informeren en adviseren over o.a. voeding, medicijnen, gevaarlijke stoffen, foliumzuur en vruchtbaarheid. Maak een afspraak met een van onze verloskundigen en ga straks met een veilig gevoel een gezonde zwangerschap tegemoet.

lavendel streep

Meld je aan bij Zuiver Verloskundigen

Wil je je aanmelden voor een kinderwensconsult, eerste echo, begeleiding van je zwangerschap, bevalling en kraamperiode of kunnen we je helpen met een anticonceptie wens? Bel dan gerust ’s ochtends naar de assistente (0318-255459, optie 3) of meld je hieronder aan. Dan bellen we je zo snel mogelijk (vaak eerstvolgende werkdag) terug.