straap paars omgedraaid
donkergroene bol

Voeding

Wat kun je prima eten tijdens de zwangerschap en wat laat je beter staan? Wij hebben het op een rij gezet!

Zwanger worden en voeding

Wil je zwanger worden, dan is de juiste voeding essentieel. Met een gezond eetpatroon bevorder je je algehele gezondheid, de kans op bevruchting en de kans op innesteling. Jullie gezond, jullie kindje gezond. Wat moet je zeker eten en drinken en wat kun je beter laten staan? Zuiver Verloskundigen helpt je graag op weg.

Advies over voeding en zwanger worden? Vraag een consult aan met een van onze verloskundigen.

Kun je jezelf zwanger eten?

Niet letterlijk. Maar een gezonde leefstijl draagt wel bij aan een hogere kans op zwangerschap. Dat geldt voor zowel vrouwen als mannen. Met de juiste voeding is je lichaam gezonder, waardoor zwanger worden over het algemeen makkelijker gaat.

Bepaalde voedingsstoffen dragen bij aan een goede hormoonhuishouding, brengen de bloedsuikerspiegel in balans, verbeteren de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies en het zaad, stimuleren de doorbloeding en verbeteren je algehele gezondheid.

Door te zorgen dat je voedingsmiddelen waar deze stoffen inzitten binnenkrijgt, kun je de kans op bevruchting en innesteling bevorderen. Ook zijn er bepaalde dingen die je beter kunt laten staan als je zwanger wilt worden.

Zuiver 39

Wat moet je eten als je zwanger wilt worden?

Balans is het sleutelwoord. Wanneer je een afwisselend eetpatroon hanteert, krijg je een gezonde hoeveelheid van de juiste voedingsstoffen (eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen, mineralen, antioxidanten) binnen. Let daarom op de volgende punten:

Eet voldoende groente en fruit

Wissel af tussen vlees, vis en vegetarisch

Kies voor volkorenproducten (rijst, brood, pasta)

Drink elke dag genoeg water

Vette vis zoals (wilde) zalm zit boordevol vetzuren (omega 3) en gezonde vetten. Verse (seizoens)groenten en fruit geven je de nodige vitaminen, zoals vitamine C. IJzer haal je uit bijvoorbeeld volkorenbrood en vlees. Noten en peulvruchten bevatten over het algemeen veel vitamine B12 en eitwitten. En bepaalde fruitsoorten voorzien je van flavonoïden, die je beschermen tegen vrije radicalen.

Vitaminen krijg je meestal al genoeg binnen door gezond te eten. Het enige supplement dat je sowieso moet slikken, is foliumzuur.

Wat mag je niet eten als je zwanger wilt worden?

Vermijd veel suiker en (verzadigde) vetten, gebruik niet te veel zout en laat cafeïne liever staan. Kant-en-klare producten bevatten vaak veel toevoegingen, dus gebruik zo veel mogelijk verse ingrediënten en bereid je maaltijden zelf. Zo heb je zelf in de hand hoeveel suiker, zout en vet je eten bevat.

Ook frisdrank, koffie en alcohol zijn als je zwanger wilt worden niet aan te raden. Kies liever voor water of thee (met mate, want ook thee bevat cafeïne). Ga je voor sap, ga dan voor versgeperst – sappen uit pak zitten meestal bomvol suiker. Zowel jij als je partner kunnen het beste stoppen met alcohol drinken op het moment dat jullie gaan proberen zwanger te worden.

Meer weten over welke voedingsstoffen en -middelen goed en slecht zijn als je zwanger wilt worden? Kijk op thuisarts.nl en deverloskundige.nl of gebruik de app ‘ZwangerHap’ van het Voedingscentrum.

Advies over zwanger worden en voeding

Ieder lichaam is anders. Welke voeding je precies nodig hebt om de kans op zwangerschap te vergroten, is dus heel persoonlijk. Leefstijl, bewegingspatroon, allergieën of diëten, medicijngebruik, medische (familie)historie en andere factoren spelen een rol in hoe jouw specifieke eetpatroon eruit hoort te zien.

Om zeker te weten waar jullie straks op moeten letten, is het daarom verstandig te overleggen met een medisch professional. Zoals een diëtist, huisarts of verloskundige. Onze verloskundigen helpen jullie graag met een veilig gevoel de zwangerschap in.

lavendel streep

Meld je aan bij Zuiver Verloskundigen

Wil je je aanmelden voor een kinderwensconsult, eerste echo, begeleiding van je zwangerschap, bevalling en kraamperiode of kunnen we je helpen met een anticonceptie wens? Bel dan gerust ’s ochtends naar de assistente (0318-255459, optie 3) of meld je hieronder aan. Dan bellen we je zo snel mogelijk (vaak eerstvolgende werkdag) terug.