straap paars omgedraaid
Pagina wanneer vruchtbaar
donkergroene bol

Wanneer vruchtbaar?

Hebben jullie een kinderwens? Dan is goed om te weten wanneer je precies vruchtbaar bent.

Wanneer vruchtbaar?

Als vrouw heb je te maken met ovulatie/cyclus. Je hebt per maand slechts een aantal vruchtbare dagen. Vrij je tijdens deze meest vruchtbare periode, dan is de kans groter dat er een eicel bevrucht wordt. Wanneer je precies vruchtbaar bent, is dus van grote invloed op hoe snel jullie zwanger zullen raken. In het kort:

De vrouw is het meest vruchtbaar rond 2 à 3 dagen vóór de ovulatie

De kans op bevruchting is het grootst als jullie dan een aantal keer vrijen

Zowel de vruchtbaarheid van de vrouw als van de man is van invloed

Je kunt je vruchtbaarheid bevorderen met een gezonde leefstijl

Soms duurt het even tot je vruchtbaar bent wanneer je stopt met anticonceptie

Laat je gerust adviseren tijdens een vruchtbaarheidsconsult

Vruchtbaarheid van de vrouw

Een vrouw heeft bij geboorte al haar eicellen al in haar lichaam zitten. Vanaf het moment dat zij voor het eerst begint met ovuleren tot het moment dat zij in de overgang komt, is zij in principe vruchtbaar. Daarna zijn de eicellen als het ware ‘op’ en kan zij niet meer natuurlijk zwanger worden. Onthoud ook dat de vruchtbaarheid van de vrouw afneemt naarmate de leeftijd vordert.

Per cyclus is de vrouw vruchtbaar van zo’n 2 à 3 dagen vóór de eisprong tot enkele uren erna. Je kunt dus het beste een paar keer vrijen in de dagen net voordat je ovuleert. Dit moment herken je soms aan symptomen zoals vollere borsten, ovulatiepijn of een hogere lichaamstemperatuur. Daarnaast kun je je ovulatie berekenen.

Vruchtbare periode berekenen

De cyclus van de vrouw beslaat om en nabij 28 dagen. Sommige vrouwen zijn regelmatiger ongesteld dan anderen. En hoewel er vrouwen zijn die hun eisprong voelen, is dit niet altijd het geval. Het is dus verstandig om te achterhalen hoe jouw cyclus verloopt. Zo schep je meer duidelijkheid en tast je niet in het duister terwijl je een kindje probeert te krijgen.

Je cyclus berekenen kan eenvoudig door bijvoorbeeld een ovulatietest te kopen of een menstruatiekalender bij te houden (in je agenda of via een app bijvoorbeeld). Of vul simpelweg een online ovulatie calculator in voor een snelle schatting.

Een medisch expert kan ook altijd helpen bij het berekenen van je vruchtbare dagen. Zeker indien je te maken hebt met gezondheidsklachten zoals een onregelmatige cyclus, PCOS, een hormoonverstoring of gewichtsproblemen is dit erg prettig. Zo krijgen jullie een zo accuraat mogelijke indicatie van wanneer jullie het beste kunnen proberen zwanger te worden.

Vruchtbaarheid van de man

Een man is in principe zijn hele leven vruchtbaar. Hij maakt zijn hele leven zaadcellen aan en heeft niet te maken met een cyclus. Desondanks speelt zijn mate van vruchtbaarheid ook een grote rol in het proces. Het gaat immers niet alleen om wanneer je vruchtbaar bent, maar ook om hoezeer. Als de man minder gezond is of er gewoontes zoals roken op nahoudt, zal dit invloed hebben op zijn vruchtbaarheid en dus op jullie kansen om zwanger te worden.

Vruchtbaarheid verhogen

Zowel mannen als vrouwen kunnen tot op zekere hoogte beïnvloeden hoezeer en wanneer ze vruchtbaar zijn. Je vruchtbaarheid is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Je algehele gezondheid natuurlijk (klachten zoals PCOS of ondergewicht beïnvloeden hoe vruchtbaar je bent), maar ook je leefstijl. Dingen die jullie zelf al kunnen doen zijn bijvoorbeeld:

Stop met roken

Laat alcohol links liggen

Ontwikkel een gezond eetpatroon

Slaap, beweeg en drink voldoende

Slik evt. supplementen (foliumzuur voor de vrouw, vitamine C en zink voor de man)

Vruchtbaarheidsconsult

Vruchtbaarheid is voor iedereen anders. Juist daarom kan het fijn zijn je te laten adviseren door een medisch expert. Bijvoorbeeld je huisarts, de gynaecoloog of een verloskundige. Deze persoon zal rekening houden met jullie specifieke situatie.

Weten hoe het zit met jullie vruchtbaarheid en zwanger worden? Vraag gerust een persoonlijk consult bij Zuiver Verloskundigen aan door een afspraak te maken. Wij helpen jullie graag met een veilig gevoel de zwangerschap tegemoet.

lavendel streep

Meld je aan bij Zuiver Verloskundigen

Wil je je aanmelden voor een kinderwensconsult, eerste echo, begeleiding van je zwangerschap, bevalling en kraamperiode of kunnen we je helpen met een anticonceptie wens? Bel dan gerust ’s ochtends naar de assistente (0318-255459, optie 3) of meld je hieronder aan. Dan bellen we je zo snel mogelijk (vaak eerstvolgende werkdag) terug.