straap paars omgedraaid
Pagina wanneer vruchtbaar
donkergroene bol

Ovulatie berekenen

Als je probeert zwanger te worden is het fijn om te weten wanneer je vruchtbaar bent. Kijk snel verder voor een handige rekentool!

Ovulatie berekenen

Als je probeert zwanger te worden, is het fijn om te weten wanneer je ovuleert. Zo tast je niet in het duister terwijl jullie een kindje proberen te krijgen. Wil jij weten wanneer je ovulatie is? Gebruik dan onze ovulatietest online, een handige en snelle manier om je ovulatie te berekenen. Vul de ovulatiecalculator hieronder in:

Wanneer is mijn ovulatie?

Waarom je ovulatie berekenen?

De ovulatie of eisprong is het moment om te proberen zwanger te worden. Het zaad moet tenslotte een eicel kunnen bevruchten. Een eicel blijft ongeveer 24 uur na de ovulatie in leven, zaadcellen kunnen 48 à 72 uur in de baarmoeder overleven. Heb je seks in de paar dagen vóór tot de dag na je ovulatie, dan is de slagingskans dus op z’n hoogst. Daarom is het fijn om te weten wanneer jouw ovulatie precies plaatsvindt.

Ovulatie symptomen

Misschien vermoed je al dat je aan het ovuleren bent. De tekenen van ovulatie lopen heel erg uiteen en verschillen per persoon. Sommige mensen voelen hun eisprong, anderen merken er helemaal niets van. Jij weet het beste hoe een ovulatie voor jou voelt. Mogelijke symptomen zijn onder andere:

Ovulatiepijn (een stekende pijn, lichte buikkrampen en/of gevoelige borsten)

Verhoogd libido

Hogere temperatuur (± 0,3 graden)

Afscheiding (dunner en transparanter dan normaal)

Spotting/ovulatiebloeding

Je houdt vocht vast

Je zintuigen veranderen

Hoe werkt een ovulatietest?

Onze online ovulatietest berekent de ovulatie aan de hand van de gegevens van jouw cyclus die je invult. Voor een ovulatiekalender invullen of een app gebruiken geldt hetzelfde. Een cyclus duurt gemiddeld om en nabij 28 dagen. Je ovulatie vindt zo ongeveer in het midden plaats: ruwweg 14 dagen nadat je laatste menstruatie is begonnen en 14 dagen voordat je volgende menstruatie begint.

Je kunt ook een ovulatietest kopen die je net als een zwangerschapstest gebruikt. Het berekenen van je ovulatie gaat in dat geval op basis van de hoeveelheid luteïniserend hormoon (LH) in je lichaam. Vlak voor je ovulatie heb je namelijk een zogenaamde ‘LH-piek’, waarin er meer LH wordt aangemaakt. LH zorgt ervoor dat de follikel de eicel loslaat. Daar merk je lichamelijk verder niets van.

Positieve ovulatietest, en nu?

Nu je ruwweg een idee hebt wanneer je vruchtbaar bent, kun je zwanger proberen te raken. Natuurlijk hangt je vruchtbaarheid en de kans op zwanger worden af van meer dan je ovulatie alleen. Een ovulatietest geeft een schatting. Een medisch specialist zoals je huisarts of verloskundige helpt je graag nauwkeuriger bepalen wanneer je vruchtbaar bent en wat je nog meer zou kunnen doen om zwanger te worden.

lavendel streep

Meld je aan bij Zuiver Verloskundigen

Wil je je aanmelden voor een kinderwensconsult, eerste echo, begeleiding van je zwangerschap, bevalling en kraamperiode of kunnen we je helpen met een anticonceptie wens? Bel dan gerust ’s ochtends naar de assistente (0318-255459, optie 3) of meld je hieronder aan. Dan bellen we je zo snel mogelijk (vaak eerstvolgende werkdag) terug.