straap paars omgedraaid
Pagina zwanger wat nu
donkergroene bol

Zwanger, en nu?

Je komt regelmatig bij de verloskundige op controle. Maar wat houden deze controles in en wanneer bespreken we wat? Dit lees je hieronder.

Zwanger, en nu?

Jullie verwachten een kindje. De zwangerschap is misschien een wens die jullie al langere tijd hebben gehad. Komt het ouderschap sneller dan verwacht, of is het ongepland? Een positieve zwangerschapstest kan allerlei gevoelens geven: blijdschap, angst, zorgen en daarnaast roept het natuurlijk ook vragen op.

We leggen uit wat jullie kunnen verwachten nu je zwanger bent:

Persoonlijk vertrouwen – Stel je vragen

Nieuw leven is kostbaar. Daarom vinden we vertrouwen belangrijk. Vertrouwen tussen moeder, vader en de verloskundigen uit ons team. Wij bieden de best mogelijke persoonlijke en verloskundige zorg. Dat is de kern van onze zorgtaak. Door jullie als aanstaande ouders persoonlijk te leren kennen, laten we het vertrouwen groeien, zodat jullie je comfortabel voelen om alles te bespreken. Tijdens zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Een veilig gevoel.

Voel je vrij om ons te bellen voor elke vraag. Ook als je nog niet bij ons bent aangemeld.

Aanmelden bij de verloskundige

Na de positieve zwangerschapstest kun je direct contact met ons opnemen om je aan te melden, of je kunt wachten tot je een week of 6 zwanger bent. Of neem daarvoor al contact met ons op, bijvoorbeeld voor een kinderwens-of anticonceptieconsult. Een verwijsbrief van de huisarts is niet nodig. Aanmelden kan telefonisch of via ons aanmeldformulier.

Eerste afspraak voor moeder en vader

Tijdens de eerste afspraak maken we kennis met elkaar en maken een echo. We zijn er voor moeder, baby én partner. Aanstaande ouders zijn vanzelfsprekend altijd samen van harte welkom in onze verloskundigenpraktijk.

We maken kennis en misschien zijn er al wensen of verwachtingen die jullie aan ons kwijt willen. Tegelijk bespreken we praktische informatie, zoals:

De uitgerekende datum: praktisch én leuk, wanneer kunnen jullie je kindje verwachten? We maken tijdens deze afspraak een eerste inschatting.

Jullie persoonlijke situatie: Zijn er bijzonderheden die goed zijn om te delen en ons helpen om jullie een gezonde en ontspannen tijd te bieden?

Medische vragen: We sturen een vragenlijst toe om bijzonderheden in jullie (medische) achtergrond in beeld te brengen. Belangrijk voor zwangerschap, bevalling en kraamtijd.

Bloedonderzoek: Je krijgt van ons een labformulier om bloed te laten prikken. Dit kan op verschillende locaties binnen en buiten Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Prenatale screening: Je kunt ervoor kiezen om de baby al voor de geboorte te laten onderzoeken op aandoeningen. Dit heet prenatale screening.

Jullie wensen: Naast verschillende medische redenen om extra onderzoek te doen, kan het ook zijn dat je zonder medische indicatie extra (echo) onderzoek wilt laten doen. Dit is bespreekbaar in onze praktijk. We zullen samen kijken naar de voor- en nadelen ervan, zodat je een weloverwogen keuze kunnen maken.

Onze samenwerkingen: met gynaecologen, kraamverzorgenden en ziekenhuis.

Wat moet je allemaal regelen: Er komt veel op je af als je net zwanger bent. Er zijn veel zaken die je moet regelen ook rondom werk en verlof, of zorgverzekering of toeslagen. Op onze handige checklist zwangerschap staat wat je allemaal moet regelen als je zwanger bent. Of kijk op de website van de Rijksoverheid.

We nemen de tijd. We proberen iedere controle aan te passen aan jullie persoonlijke wensen.

Vervolgafspraken – zorgvuldige controles

Tijdens je zwangerschap komen jullie ongeveer 10 tot 14 keer naar onze verloskundigenpraktijk. Je wordt ingedeeld in een van de teams, Mint of Puur. Elk team bestaat uit 4 verschillende verloskundigen waar je in de loop van de zwangerschap kennis mee zal maken. Neem vooral alvast een kijkje op de teampagina!

De eerste echo doen we tussen week 8 en week 12 van de zwangerschap. Door te meten kunnen we de uitgerekende datum vaststellen.

We zullen op verschillende momenten in de zwangerschap met je afspreken. Bij de eerste 28 weken is dit ongeveer elke 4 weken. Daarna zijn de afspraken korter op elkaar. Vanaf 36 weken zien we je elke week 1 keer, totdat je bent bevallen.

Een gewone controle duurt ongeveer 15 minuten en bevat de volgende elementen:

We meten standaard bij elke controle een bloeddruk;

We beoordelen de groei van je baarmoeder met een uitwendig onderzoek;

We luisteren naar het hartje.

Bij ongeveer 16 en 22 weken is er de gelegenheid om de gewone controle te vervangen door een groepsconsult.  

Verder is er ruimte voor het stellen van vragen en zullen we informatie geven. Soms zijn er extra onderzoeken nodig. In dit geval wordt dat met je besproken. We plannen extra tijd tussen 30 en 35 weken om de bevalling uitgebreid te bespreken.

Echoscopie

Op verschillende momenten in je zwangerschap maken we een echo. Tijdens de eerste afspraak, rond 36 weken en groeiecho’s wanneer hier reden voor is.

Spreekuurlocaties in Ede en omgeving

Zuiver Verloskundigen heeft verschillende spreekuurlocaties: onze hoofdlocatie vind je in het Eerstelijnscentrum Beatrixpark in Ede. Ook hebben wij spreekuren in Ede Enka, Ede Rietkampen, Bennekom, Wekerom en Harskamp. Er zijn ruime spreekuurtijden, ook ’s avonds en regelmatig op zaterdag.

Woon je in of rondom de gemeente Ede: van harte welkom in onze praktijk!

lavendel streep

Meld je aan bij Zuiver Verloskundigen

Wil je je aanmelden voor een kinderwensconsult, eerste echo, begeleiding van je zwangerschap, bevalling en kraamperiode of kunnen we je helpen met een anticonceptie wens? Bel dan gerust ’s ochtends naar de assistente (0318-255459, optie 3) of meld je hieronder aan. Dan bellen we je zo snel mogelijk (vaak eerstvolgende werkdag) terug.