straap paars omgedraaid
Zuiver-148
donkergroene bol

Ziekenhuistas

Als je tijdens de zwangerschap of bevalling plots weg moet thuis, is het fijn om al een tas klaar te hebben staan. Lees hier onze tips voor jouw ziekenhuistas.

Vluchttas bevalling

Als je gaat bevallen, heb je het een en ander nodig voor jezelf en je baby. Al deze benodigdheden stop je in de vluchtkoffer (ook wel vluchttas, bevallingstas of ziekenhuistas). Wat moet er in je vluchtkoffer en wanneer moet je de vluchtkoffer klaarzetten? Gebruik onze handige vluchtkofferlijst als checklist en lees meer tips voor het inpakken van je vluchtkoffer.

Wat is een vluchtkoffertje?

De vluchtkoffer is de tas die je klaarzet voor het geval je in het ziekenhuis gaat bevallen (gepland of omdat dit tijdens een thuisbevalling toch nodig blijkt te zijn). Hierin stop je alles wat jij, je baby en je partner nodig zullen hebben. Gedurende én na de bevalling. Denk aan zaken zoals schone kleding, kleertjes voor de baby, toiletartikelen en belangrijke documenten.

Wat moet er in de vluchttas?

Er zijn een aantal zaken die sowieso handig zijn om bij de hand te hebben, maar de precieze inhoud van je vluchttas hangt uiteindelijk maar net af van wat jij wilt. Vul deze checklist voor de inhoud van je vluchttas dus gerust aan naar jouw wensen.

Checklist vluchtkoffer

Vluchttas ziekenhuis voor jezelf en je partner:

Comfortabele kleding om in te bevallen (bijv. een ruim, zacht shirt)

Setje extra kleding om in naar huis te gaan

Nachtkleding en evt. pantoffels/slippers, badjas, etc.

Ondergoed (groot en ruimvallend is het meest comfortabel na de bevalling)

Zwangerschapsbeha/voedingsbeha als je borstvoeding wilt geven

Warme sokken (tegen koude voeten tijdens/na bevalling)

Toiletartikelen: douchegel, deodorant, tandenborstel en -pasta, dag- en nachtcrème, haarborstel en elastiekjes, lippenbalsem, evt. make-up & remover als je dat wilt

Bril of lenzen (+ lenzenvloeistof) als je deze draagt

Evt. medicijnen die je gebruikt

Flesje water en iets te eten (druivensuiker, snacks)

Vermaak/afleiding (boek, tijdschrift, tablet, muziek, etc.)

Portemonnee met pinpas + kleingeld (euromuntstuk voor een rolstoel)

Een opgeladen camera/telefoon incl. oplader en geheugenkaart

Belangrijke documenten (identiteitsbewijs van jullie beiden, zorgpassen, papieren van de verloskundige, een uitgeprint geboorteplan indien van toepassing)

Optioneel: massageolie om tijdens weeën mee te masseren

Vluchttas baby:

Twee rompertjes

Twee shirtjes

Twee broekjes

Twee paar sokjes

Twee mutsjes

Jasje en/of vestje

Omslagdoek

Dekentje

Evt. knuffeltje, doekje, fopspeen

202345 Zuiver Logo RGB bollen Footer Lila
ziekenhuistas zuiver

De vluchtkoffer inpakken

Wanneer kun je de vluchtkoffer het beste klaarzetten? Een bevalling laat zich over het algemeen niet plannen. Het is daarom fijn om goed voorbereid te zijn, zodat je in aanloop naar je uitgerekende datum niet te veel aan je hoofd hebt. De meeste vrouwen bevallen vanaf week 37 van hun zwangerschap. Probeer rond die tijd alvast je vluchtkoffer klaar te hebben. Als het dan zover is, hoef je er niet over na te denken.

Gebruik ook onze checklist zwangerschap voor een volledige to-do-lijst tijdens zwangerschap, bevalling en kraamtijd.

Meer tips voor de vluchtkoffer

Autostoeltje: denk je aan het autostoeltje? Deze past natuurlijk niet in de vluchttas, maar moet wel geregeld zijn voordat jullie met jullie baby naar huis gaan.

Thuisbevalling: ook als je van plan bent thuis te bevallen, is het handig een vluchtkoffer voor de bevalling klaar te hebben staan. Zo hoef je je daar geen zorgen om te maken, mocht het toch nodig zijn dat je naar het ziekenhuis gaat.

Contactgegevens: staan alle gegevens in jullie telefoon of heb je ze op een andere manier bij de hand? Bijvoorbeeld van je familie, verloskundige, doula, de verzekering, etc.?

Ondersteuning partner: de vluchtkoffer inpakken en meenemen is een taak bij uitstek voor de partner. Net voor en tijdens de bevalling heb jij wel wat anders aan je hoofd. Vraag dus gerust aan je partner om hierop te letten. Meer tips voor partners.

Loop samen de vluchttas een keer door: het is handig om samen met je partner de vluchtkofferinhoud een keer door te nemen. Zo voorkom je dat jij tijdens de bevalling aan moet geven wat waar in de vluchttas zit.

Vragen over de vluchttas en bevallen?

Heb je nog ergens vragen over of wil je bespreken wat je nodig hebt tijdens jouw bevalling? Neem gerust contact op met je verloskundige. We helpen je graag zo goed mogelijk voorbereid de bevalling tegemoet gaan. Voor een veilig gevoel.

lavendel streep

Meld je aan bij Zuiver Verloskundigen

Wil je je aanmelden voor een kinderwensconsult, eerste echo, begeleiding van je zwangerschap, bevalling en kraamperiode of kunnen we je helpen met een anticonceptie wens? Bel dan gerust ’s ochtends naar de assistente (0318-255459, optie 3) of meld je hieronder aan. Dan bellen we je zo snel mogelijk (vaak eerstvolgende werkdag) terug.