straap paars omgedraaid
Zuiver-379
donkergroene bol

Zwangerschapstest

Een zwangerschapstest geeft uitsluitsel of je wel of niet zwanger bent. Lees hieronder hoe zo’n test werkt en wanneer je een test kunt doen.

Wanneer zwangerschapstest?

Ben ik zwanger? Een test geeft het verlossende woord. Het duurt meestal even voordat een zwangerschapstest positief is. Vanaf wanneer kan je een zwangerschapstest doen en een duidelijk, betrouwbaar antwoord krijgen?

Hoe werkt een zwangerschapstest?

Hoe weet een zwangerschapstest wanneer jij zwanger bent? Als we het over een zwangerschapstest hebben, bedoelen we meestal een urinetest. Dat is het welbekende staafje dat met streepjes aangeeft of de uitslag positief is. Een bloedtest is ook mogelijk; dit moet altijd bij de dokter. Een urinetest kun je kopen bij de apotheek, drogisterij of supermarkt (of online) en zelf thuis doen.

Een zwangerschapstest meet de hoeveelheid hCG (het zwangerschapshormoon) dat in je lichaam aanwezig is. Vanaf de innesteling produceert je lichaam dit hormoon. Dit is dus het moment dat de zwangerschap begint. Zo kan de test bepalen of je wel of niet zwanger bent.

Wanneer kan ik een zwangerschapstest doen?

De innesteling vindt gemiddeld zo’n 9 dagen na de bevruchting plaats. Op dat moment is er vaak nog niet genoeg hCG aanwezig voor een positieve zwangerschapstest. Het duurt over het algemeen ca. een week na innesteling voordat je voldoende hCG hebt aangemaakt om te testen. De concentratie van hCG ligt bovendien hoger naarmate je langer wacht. Een goed moment om een zwangerschapstest te doen, is de dag dat je volgende menstruatie zou moeten beginnen.

Wanneer is een zwangerschapstest betrouwbaar?

Zoals gezegd duurt het even voordat het hCG-gehalte in je lichaam hoog genoeg is. Maar dat is niet de enige factor die meespeelt in de betrouwbaarheid van een zwangerschapstest. Het kan voorkomen dat je een vals negatieve uitslag krijgt als je:

Te vroeg een zwangerschapstest doet

Te veel water hebt gedronken (dit verdunt de concentratie hCG)

De zwangerschapstest verkeerd gebruikt: lees altijd de gebruiksaanwijzing!

Een te oude/verlopen zwangerschapstest gebruikt

Over het algemeen zijn zwangerschapstesten voor thuis erg betrouwbaar en geven ze een goede indicatie. Een bloedtest is wel nog net wat meer betrouwbaar.

Positieve zwangerschapstest, en nu?

Wanneer je zwangerschapstest positief is, kun je je direct aanmelden bij een verloskundigenpraktijk. We kijken dan meteen hoe het met het kindje in je buik gaat en vertellen je wat je verder kunt verwachten. Blijkt de uitslag vals positief te zijn geweest, dan begeleiden we jullie alsnog bij het zwanger worden. Wij staan hoe dan ook klaar om kennis te maken en jullie met een veilig gevoel door de zwangerschap, bevalling en kraamtijd te begeleiden.

lavendel streep

Meld je aan bij Zuiver Verloskundigen

Wil je je aanmelden voor een kinderwensconsult, eerste echo, begeleiding van je zwangerschap, bevalling en kraamperiode of kunnen we je helpen met een anticonceptie wens? Bel dan gerust ’s ochtends naar de assistente (0318-255459, optie 3) of meld je hieronder aan. Dan bellen we je zo snel mogelijk (vaak eerstvolgende werkdag) terug.