straap paars omgedraaid
donkergroene bol

Thuis bevallen

Overweeg jij een thuisbevalling? Bekijk hier alvast wat je moet weten en wat je nodig hebt om veilig thuis te bevallen.

Thuis bevallen: wat moet je weten

In Nederland ben je vrij om in het ziekenhuis, poliklinisch, in een geboortecentrum of thuis te bevallen. Overweeg jij een thuisbevalling? Bekijk hier alvast wat je moet weten en wat je nodig hebt om veilig thuis te bevallen.

Wanneer mag je thuis bevallen?

Je kunt kiezen voor een thuisbevalling als je minimaal 37 weken zwanger bent en jij en het kindje allebei gezond zijn. In principe is thuis bevallen (met je verloskundige) net zo veilig als bevallen in het ziekenhuis. Ook kijken de meeste vrouwen die een thuisbevalling hebben gehad, daar positief op terug.

Thuis bevallen kan dan ook binnen de grenzen van wat medisch verantwoord is. Het kan wel voorkomen dat het alsnog nodig is om tijdens of na de thuisbevalling naar het ziekenhuis te gaan. Meestal hoeft dit niet met spoed en je verloskundige adviseert en ondersteunt je hierbij. De keuze is vrijwel altijd aan jou, tenzij het echt niet anders kan:

Naar het ziekenhuis gaan is nodig als:

Je een indicatie hebt voor zorg in je zwangerschap en bevalling door de gynaecoloog

Je een vorig kindje via een keizersnede hebt gekregen

Je te vroeg bevalt (zwangerschapsduur van minder dan 37 weken)

De baby verkeerd ligt (dwars- of stuitligging). Komen we hier achter vóór de bevalling? Onze verloskundigen hebben in totaal al meer dan 200 succesvolle versies uitgevoerd en kunnen het kindje proberen te draaien.

Je medische pijnstilling wilt

Er complicaties optreden: je kindje heeft in het vruchtwater gepoept, hartslag van kindje is onregelmatig, de weeën vorderen niet, hoge bloeddruk, bloedverlies, etc.

Jij en/of je kindje na de bevalling medische zorg nodig hebben

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

Beide opties zijn een veilige plaats om te bevallen. Als er geen sprake is van medische redenen, mag je dus kiezen voor een thuisbevalling. Bespreek van tevoren gerust met je verloskundige wat voor jou prettig is. Ook kun je je voorkeur vastleggen in een geboorteplan. Hieronder de voor- en nadelen van een thuisbevalling op rij:

Voordelen thuis bevallen

Je bent in een vertrouwde omgeving, wat voor veel vrouwen prettiger en meer ontspannen aanvoelt

Je hebt veel vrijheid qua bevalhouding en -plaats: zo kun je thuis bevallen in bad, in bed, op een baarkruk of bal, op handen en knieën, etc.

Je hoeft niet te reizen terwijl je weeën hebt

Ziekenhuisbacteriën vormen vanuit huis geen risico

De kans op een spontane bevalling zonder medisch ingrijpen is groter

Thuisbevallingen worden volledig vergoed vanuit de basiszorgverzekering

Nadelen thuis bevallen

Bij complicaties tijdens of na de thuisbevalling moet je alsnog naar het ziekenhuis

Pijnbestrijding bij een thuisbevalling kan alleen zonder medicijnen: geboorteTens, ontspanningstechnieken, warme kruik, douche en bad, acupunctuur, etc. Wil je medische pijnstilling zoals een ruggenprik of remifentanil, dan is het noodzakelijk in het ziekenhuis te bevallen

In het ziekenhuis is meer medisch personeel en medische apparatuur aanwezig, voor het geval dit nodig is

Thuisbevallingen worden volledig vergoed vanuit de basiszorgverzekering

Zuiver 42

Benodigdheden thuisbevalling

Je weet het zeker: jij gaat thuis bevallen. Wat heb je dan nodig? De meeste benodigdheden voor een thuisbevalling krijg je al in het kraampakket, hoewel de precieze inhoud afhankelijk is van je zorgverzekering. Daarnaast kun je zelf nog een en ander aanschaffen. Gebruik voor je thuisbevalling deze checklist om te controleren of je alles hebt:

Checklist thuisbevalling

Kraammatras

Matrasbeschermer(s)

Onderleggers/celstofmatjes (min. 10)

Bedzeil*

Kraamverband

Maandverband

Steriele gaaskompressen

Flesje alcohol (70%)

Navelklem (alternatief: cordring - bij ons te koop voor €2,50)

Desinfecterende zeep (pompje)

Verbandwatten

Luiers

Luiertape

Zoogkompressen

Stretchbroekje(s)

Ondersteek

Klossen

*Het bedzeil in het kraampakket is vaak te klein, dus controleer van tevoren of je een groter zeil nodig hebt. Tip: knip een pedaalemmerzak van 140L open, deze zijn groot genoeg om het hele matras mee af te dekken!

Daarnaast handig om bij de hand te hebben: billendoekjes, toiletpapier, thermometer, hechtpleisters, emmers, vuilniszakken, handschoenen, kruiken, een (zak)lamp, water om te drinken, en eventueel iets te eten of druivensuiker om op kracht te blijven.

Bekijk ook onze checklist zwangerschap om te zien wat je tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd nog meer moet regelen. Of gebruik de complete checklist bevalling van deverloskundige.nl

Tips ter voorbereiding op een thuisbevalling

Wat moet je nog meer weten naast wat je nodig hebt voor een thuisbevalling? Om met een gerust hart de bevalling tegemoet te gaan, is het fijn om vooraf alles al goed geregeld te hebben. Houd daarbij rekening met zaken zoals:

Staat het bed op klossen en evt. kratten (hoogte van min. 75 cm)? Let op: géén waterbed!

Is er stromend water op de verdieping waar je gaat bevallen? Zo niet, bespreek dit met je verloskundige. Let op: niet hoger dan de eerste verdieping (dus niet op zolder)!

Is de verzekering geregeld?

Weet je partner wat hij of zij kan doen om jou te ondersteunen?

Zijn de belinstructies met de verloskundige duidelijk en heb je de contactgegevens bij de hand?

Heb je een comfortabel shirt of nachthemd om in te bevallen en is de ruimte naar wens (inrichting, temperatuur, licht, etc.)?

Heb je een fototoestel gereed (denk aan de batterij!) voor als je foto’s wilt maken?

Is de vluchtkoffer ingepakt (voor het geval dat)?

Is het huisnummer goed zichtbaar en doet de deurbel het?

Heb je nog vragen of zorgen? Bespreek ze van tevoren met je verloskundige

Thuisbevalling en de verloskundige

Of je nu in het ziekenhuis of thuis wilt bevallen: onze verloskundigen staan klaar met persoonlijke begeleiding en deskundige verloskundige zorg. We helpen je graag bij de voorbereiding op jouw (thuis)bevalling. En natuurlijk houden we tijdens de bevalling zowel de veiligheid van jou en je kindje als de persoonlijke beleving van jou en je partner in gedachten. Zo doen we er alles aan om te zorgen dat jullie altijd met een goed gevoel terug kunnen kijken op de ervaring van jullie leven.

Ben je zwanger?

Gefeliciteerd! Meld je vandaag nog aan bij Zuiver Verloskundigen.

lavendel streep

Meld je aan bij Zuiver Verloskundigen

Wil je je aanmelden voor een kinderwensconsult, eerste echo, begeleiding van je zwangerschap, bevalling en kraamperiode of kunnen we je helpen met een anticonceptie wens? Bel dan gerust ’s ochtends naar de assistente (0318-255459, optie 3) of meld je hieronder aan. Dan bellen we je zo snel mogelijk (vaak eerstvolgende werkdag) terug.