straap paars omgedraaid
donkergroene bol

Tips voor partners

Vaak hebben partners het gevoel dat ze aan de zijlijn staat, maar je bent juist onmisbaar. Je kunt namelijk op veel manieren helpen tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd.

Tips voor partners om te ondersteunen tijdens zwangerschap, bevalling en kraamtijd

Zwangerschap is een mooie, vaak spannende periode die allerlei emoties oproept. Ook de bevalling en de kraamtijd kunnen best intens zijn. Daarom is ondersteuning van de partner ontzettend fijn en belangrijk om te krijgen. We zetten een aantal tips voor partners op een rij.

Partnerondersteuning tijdens de zwangerschap

Gedurende de zwangerschap verandert er veel. Op allerlei vlakken. Je partner ondergaat een fysieke verandering, die op z’n beurt ook weer emotionele en mentale gevolgen heeft. Daarnaast moet jullie leven anders ingericht worden. Al vanaf het prille begin kun jij als partner betrokken zijn:

Ga mee naar spreekuren en controles (mits dat kan i.v.m. corona)

Stel samen het geboorteplan op

Lees boeken of volg een cursus over ouderschap (tip: David Borman)

Neem huishoudelijke taken en evt. de zorg voor jullie andere kind(eren) meer over

Regel praktische zaken zoals de verzekering controleren en afspraken inplannen

Lees ook op de website van de Rijksoverheid wat je allemaal moet regelen.

Doe het voorbereidende werk: het bed op klossen zetten, de kinderkamer klaarmaken, het autostoeltje in de auto vastmaken

Extra tip: gebruik onze checklist zwangerschap voor voorbeelden van taken die jij over zou kunnen nemen.

Ondersteuning van de partner bij de bevalling

De bevalling is iets wat alleen zij fysiek kan doormaken. Maar dat betekent niet dat jij als partner geen rol speelt tijdens het bevalproces. Zeker als jullie samen het geboorteplan hebben opgesteld, weten jullie allebei wat er wanneer moet gebeuren. Enkele bevallingstips voor vaders zijn:

Doe de ademhalingsoefeningen samen met haar

Zorg dat er in de omgeving niet te veel afleiding is en dat de focus op haar ligt

Reik aan waar ze om vraagt: een glas water, washandje, deken, etc.

Pak de regie als er vragen zijn of wanneer het rommelig wordt

Antwoord op berichten van familie die vragen hoe de bevalling gaat

Als partner helpen tijdens de kraamtijd

In de kraamtijd is het heel belangrijk dat de vrouw genoeg rust krijgt, zodat ze goed kan herstellen van de bevalling. Ze zal veel slapen en het is fijn als ze niet te veel stress ervaart in deze toch al intensieve periode waarin jullie wennen aan de nieuwe gezinssituatie. Jij kan daarbij helpen:

Bestel, schrijf en verstuur de geboortekaartjes

Maak samen afspraken over de kraamvisite en hanteer deze consequent

Onderhoud het contact met kraamzorg, verloskundige en consultatiebureau

Neem de zorg voor de baby op je voor zover dat kan (zoals verschonen)

Blijf nuchter als zij last heeft van haar hormonen

Niet vergeten: ook jij kunt de kraamweek natuurlijk als intensief ervaren. Neem dus zelf ook de tijd om, naast alle dingen die je moet regelen, kennis te maken met je kindje!

Jouw persoonlijke beleving

Niemand is precies hetzelfde en elke zwangerschap verloopt weer anders. Het blijft dus altijd belangrijk om goed te luisteren en communiceren. En natuurlijk is ook jouw beleving belangrijk. Jij kunt je zwangere partner ondersteunen, maar maakt zelf evengoed deel uit van het proces en wilt je verbonden voelen met je kind.

Wist je dat de baby in de buik al stemmen leert herkennen en onderscheiden? Praat dus gerust tegen de buik (of gewoon tegen je vrouw – als de baby je maar hoort) en voel eraan om een band op te bouwen.

Je staat er bovendien niet alleen voor. Als verloskundigen vinden wij ook de persoonlijke beleving van de partner belangrijk. Dat betekent ontzorging op het medische gebied, maar ook dat we aandachtig luisteren naar jullie wensen. Wij willen dat jullie je beiden gehoord voelen en begeleiden jullie allebei naar het ouderschap. Voor een veilig gevoel.

Ben je zwanger?

Gefeliciteerd! Meld je vandaag nog aan bij Zuiver Verloskundigen.

lavendel streep

Meld je aan bij Zuiver Verloskundigen

Wil je je aanmelden voor een kinderwensconsult, eerste echo, begeleiding van je zwangerschap, bevalling en kraamperiode of kunnen we je helpen met een anticonceptie wens? Bel dan gerust ’s ochtends naar de assistente (0318-255459, optie 3) of meld je hieronder aan. Dan bellen we je zo snel mogelijk (vaak eerstvolgende werkdag) terug.