In welke situatie is er sprake van de erkenning van een kind?

Je moet je kindje erkennen als je niet de juridische vader van je kind bent. Dit ben je, als je niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap hebt met de moeder van je kind. Ook een ongetrouwde of ongeregistreerde duomoeder kan het kind van haar partner erkennen. Getrouwde en geregistreerde duomoeders kunnen een kind erkennen als hun partner zwanger is geworden van een bekende donor.

In de volgende situaties is erkenning regelen niet nodig, je bent dan automatisch de juridische vader. Ook als je niet de biologische vader van het kind bent:

  • je bent getrouwd
  • je hebt een geregistreerd partnerschap 

Erkenning is ook niet nodig als twee vrouwen getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. De duomoeder wordt automatisch moeder van het kind. Voorwaarde is wel dat voor de zwangerschap gebruik gemaakt is van een onbekende donor volgens de wet.

Meer informatie hierover? Bekijk het artikel 'erkennen bij de gemeente Ede'

Er is nog een reden om tijdens de zwangerschap samen naar het gemeentehuis te gaan. Stel je hebt de erkenning al wel goed geregeld, maar je wilt dat de baby een andere achternaam krijgt dan die van de vader. Bijvoorbeeld jullie kozen er bij het trouwen voor om de achternaam van de vrouw te gaan gebruiken, dan lijkt het logisch dat jullie kind ook die achternaam krijgt. De baby zal echter automatisch de naam van de vader krijgen. Wil je dit anders dan moet je tijdens de zwangerschap samen naar het gemeentehuis om hiervoor in akte te laten opstellen.