Plaats bevalling

Als je zwangerschap ongecompliceerd verloopt en je bevalt tussen de 37-42 weken, dan kun je zelf kiezen waar je wilt bevallen. Dat mag thuis, maar ook in het ziekenhuis. Het is goed om over beide opties na te denken.

Het besluit waar je gaat bevallen wordt pas echt genomen op het moment dat je echt aan het bevallen bent. als de gezondheid en veiligheid voor jou en je kind het toelaten, mag je zelf beslissen waar je gaat bevallen. Sommige clienten hebben een indicatie om in het ziekenhuis te gaan bevallen. Bijvoorbeeld vanwege medicatiebruik, een complicatie bij een vorige bevalling of een hoog BMI. In deze gevallen beval je gewoon met ons in het ziekenhuis. Er zijn ook situaties waarbij je niet met ons maar bij de gynaecoloog in het ziekenhuis moet bevallen. Voorbeelden daarvan zijn:

  • als je een vorig kindje via een keizersnee hebt gekregen;
  • als er tijdens je zwangerschap een medische indicatie ontstaat;
  • als je een hoge bloeddruk hebt;
  • als het vermoeden op een te klein kindje bestaat.
Heb je hulp nodig bij het maken van een keus voor de plaats van de bevalling? We helpen je graag. 

De plaats van bevalling is iedere zwangerschap een onderwerp van gesprek. Belangrijk is dat je gaat bevallen op een plek waar jij je veilig voelt en waar je de voor jou benodigde zorg kunt krijgen. Ongeacht waar je gaat bevallen is het belangrijk een aantal zaken in huis te hebben. Bekijk hier een handige checklist.

Het is van groot belang dat je je bed verhoogt tot minimaal 75 cm hoogte (bovenkant matras gemeten vanaf de grond). Je kunt hiervoor klossen huren bij Medipoint ook is het belangrijk dat je huisnummer zichtbaar is en de deurbel hoorbaar is!