Vader worden

Mijn vrouw of vriendin is zwanger – help, ik word vader*! Dat zou zomaar je eerste gedachte kunnen zijn bij die positieve zwangerschapstest. Niet zo vreemd: een zwangerschap kan tenslotte allerlei gevoelens en vragen oproepen bij jou als partner. Je wordt vader en denkt misschien meteen:

  • Wat kan ik doen tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd?
  • Hoe kan ik ook een band opbouwen met het kindje in de buik?
  • Bij welke afspraken moet ik erbij zijn?
  • Wat valt er qua praktische zaken allemaal te regelen?
  • Hoe gaan onze levens veranderen en hoe kan ik me daarop voorbereiden?
  • Hoe word ik een goede vader?

Papa worden is een mooie en spannende periode. Onze verloskundigen zijn er niet alleen voor je partner en de baby, maar ook voor jou. We doen ons best om jouw vragen te beantwoorden en je zorgen en twijfels weg te nemen. Want ook bij jou is een veilig gevoel belangrijk.

*Natuurlijk kun je overal waar vader staat ook duomoeder lezen.

Mijn vrouw is zwanger, wat moet ik doen?

Vaak horen we van partners dat zij het gevoel hebben aan de zijlijn te staan. Maar niets is minder waar! Je bent onmisbaar in het proces. Er zijn allerlei manieren waarop jij je vrouw of vriendin kunt ondersteunen tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Lees deze tips voor partners maar eens om te bekijken wat jij allemaal kunt betekenen.

Extra tip – download de gratis checklist zwangerschap en werk deze zo veel als je kunt af.

Eerste keer vader worden

Voor het eerst papa worden is vaak dubbel zo spannend. Je weet nog helemaal niet wat je moet verwachten en hoe je je moet voorbereiden. Is het voor jou de eerste keer dat je vrouw of vriendin zwanger is en zit je met zorgen of vragen? Bespreek deze gerust met je verloskundige wanneer jullie eenmaal zijn aangemeld. Tijdens spreekuren en andere afspraken ben ook jij natuurlijk van harte welkom mee te kijken, luisteren en praten.

Zwanger, en nu? Zo verloopt het traject bij de verloskundige

Je voorbereiden op vader worden

We sporen partners altijd aan zich goed in te lezen en bijvoorbeeld een vaderschapscursus te volgen. Maar we kunnen wel alvast verklappen: je tot in de puntjes voorbereiden zal niet gaan. En dat hoeft ook niet. Iedere zwangerschap en iedere bevalling is anders. Bovendien kan niets je echt voorbereiden op dat gevoel van vader worden; het gevoel wanneer je jullie kind voor het eerst ziet op een echo en voor het eerst vasthoudt. En de bijzondere periode die jullie daarna als gezin tegemoet gaan.

Jouw persoonlijke beleving is voor ons heel belangrijk. We voelen ons bevoorrecht onderdeel uit te mogen maken van jouw reis naar het vaderschap. Mogen wij jou ondersteunen tijdens de ervaring van je leven?

Aanmelden Meer over Zuiver